‘Nu vom continua pe acest proiect de salarizare. Scopul Guvernului e să vină cu un proiect acceptat de partenerii sociali, în limitele fiscal bugetare pe care ni le permitem. (…) Fostul proiect pe care l-am abandonat prevedea că niciun salariu în plată nu ar fi scăzut. (…) Începând de mâine vom avea o nouă abordare a acestui subiect’, a afirmat Dan Suciu.
Acesta a spus că în şedinţa de guvern nu s-a luat în discuţie situaţia ministrului Muncii, Ana Costea, care afirma că îşi va da demisia dacă ordonanţa privind salariile va fi pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de miercuri.
‘Nu s-a luat în discuţie situaţia doamnei Costea în acest moment. Ceea ce s-a discutat este că de mâine vom veni cu o altă abordare în privinţa ordonanţei care prevede modificări de salarizare în sectorul public’, a adăugat Suciu.
Dan Suciu, a anunţat miercuri că Executivul va lucra la un nou act normativ legat salarizarea bugetarilor, în condiţiile în care ordonanţa anunţată săptămâna trecută a fost abandonată.
El a dorit să facă mai multe clarificări asupra proiectului de ordonanţă ‘abandonat’, insistând asupra faptului că niciun salariu nu ar fi scăzut dacă s-ar fi mers pe actul normativ respectiv.
‘În niciun caz, niciun salariu în plată nu ar fi scăzut. (…) Există o prevedere în ordonanţă care spune foarte clar că, în cazul în care salariul din grilă ar fi fost mai mic decât cel în plată, inclusiv pentru persoanele nou intrate în sistem, (…) se va face plata în instituţia respectivă pe baza salariului deja aflat în plată. (…) Am înţeles însă îngrijorările sindicale nu neapărat legate de scăderea salariilor – asta a fost o interpretare forţată cu care nu suntem neapărat de acord. Îngrijorările legate de grila în sine care pe anumite niveluri reper şi clase salariale era mai redusă decât grila din legea din 2010 şi în contextul în care ordonanţa ar fi fost respinsă ar fi fost riscul unui vid legislativ’, a explicat Suciu.
El a precizat că actualul Guvern a preluat şi gestionează un buget de la Cabinetul anterior, buget care nu prevedea creşteri salariale.
‘În bugetul deja făcut nu existau elemente care să susţină majorări salariale, deci orice interpretare de acest gen ar trebui să nu se facă, pentru că nu suntem noi autorii bugetului respectiv, suntem gestionarii bugetului. Dacă erau elemente de creştere salarială în acel buget, sigur că ar fi fost scoase în evidenţă de mult şi le-am fi avut şi noi la dispoziţie. (…) Ceea ce vom încerca să facem, dacă ajungem la un acord cu partea sindicală, este să găsim resurse suplimentare în urma rectificării, (…) şi vom vedea după partea a doua a anului, după ce vom revedea structura bugetului, dacă găsim şi ce resurse suplimentare de finanţare găsim pentru eventualele modificări pe care le facem în buget’, a conchis Dan Suciu.