Suciu: Premierul nu exclude o majorare a salariului minim pe economie, depinde de rezultatul unei analize riguroase

Economica.net
11 12. 2015
12376046_695080850594577_1162559866696355855_n_77687200

‘Premierul nu exclude o majorare a salariului. Este o chestiune de interes naţional. Va urma o analiză riguroasă, pe date şi pe elementele de relevanţă în luarea acestei decizii, în scurt timp, într-un fel sau altul. (…) Ceea ce nu doreşte Guvernul României este să ia aceste decizii sub presiune, rapid, pe repede înainte, fără a analiza riguros datele, pentru că, sigur, sunt argumente în favoarea creşterii salariilor, numeroase, dar sunt şi semne de întrebare legate de oportunitatea acestei creşteri în acest moment, fără o analiză detaliată care ţine cont de disparităţi regionale, de disparităţi sectoriale şi, evident, de capacitatea economiei de a susţine această majorare’, a afirmat Suciu, la Palatul Victoria.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că, în cadrul discuţiei cu premierul, sindicaliştii au prezentat ‘date interesante’ de care s-a ‘luat notă’ şi că analiza de oportunitate a acestei decizii va începe prin întâlnirea de vinerea viitoare a reprezentanţilor sindicatelor cu ministrul Muncii şi cu cel al Finanţelor.

‘Până la finalul anului, Guvernul va trebui să ia o decizie, de majorare sau de păstrare la actualul nivel. Asta nu înseamnă că pe parcursul anului (viitor – n.r.), indiferent de cum e decizia, nu vom revedea această situaţie, în funcţie de datele pe care le analizăm’, a explicat Suciu.

El a susţinut că în cazul majorării salariului minim pe economie nu se poate vorbi de un efort bugetar, ci că impactul vizează mai degrabă mediul privat.

‘În cazul acesta nu vorbim de un efort bugetar. În sectorul public numărul angajaţilor cu salariul minim pe economie este nesemnificativ, în momentul în care avem această creştere de 10%. Din perspectiva bugetului de stat, lucrurile nu se schimbă. Chestiunea ţine de sectorul privat. Există ramuri în care un salariu minim în creştere poate fi un handicap, există zone în ţară în care salariul minim în creştere poate fi încorporat în sectorul privat. Nu vorbim aici de Bucureşti, dar există disparităţi regionale şi disparităţi structurale în economia României de care vrem să ţinem cont. Nu vrem să ajungem în situaţia în care în locul salariului minim să se opteze pentru ajutorul social. (…) Forţarea unei creşteri salariale fără să ţinem cont de aceste disparităţi regionale duce la acest risc’, a mai spus Suciu.

Premierul Dacian Cioloş, vicepremierii Vasile Dîncu şi Costin Borc, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, şi ministrul Muncii, Ana Costea, au discutat vineri la Palatul Victoria cu reprezentanţi ai CNS Cartel ALFA, CNSLR Frăţia, Blocului Naţional Sindical, Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România şi CS Meridian.