Suciu: Sperăm să avem bugetul aprobat în jur de 15 decembrie. Nu este luată în considerare nicio modificare a fiscalităţii

Economica.net
25 11. 2015
bani_78741700_47113200_55701000

‘În perioada imediat următoare, ordonatorii de credite îşi vor completa anexele. Undeva spre sfârşitul săptămânii vom avea şi liniile de ordonatori secundari şi terţiari completate pentru a avea structura defalcată a bugetului pe 2016. Aceste lucruri ar trebui finalizate undeva spre 2 decembrie, cel târziu 5 decembrie, cu acordul şi prin înţelegerea acestor elemente (…) la nivelul Ministerului de Finanţe. Din 5 decembrie, cel târziu, bugetul complet detaliat va fi supus unei consultări publice, va fi prezentat la nivelul Ministerului de Finanţe pentru o consultare publică. Nu cred că vom reuşi să stăm în consultare publică mai mult de o săptămână, pentru că intrăm în criză de timp şi intenţia iniţială, pe care încă sper să o respectăm, este să avem bugetul aprobat în jurul datei de 15 decembrie’, a spus Suciu, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

El a adăugat că proiectul de buget va fi cel mai probabil aprobat în Guvern pe 10 sau 11 decembrie, urmând ca apoi să fie trimis Parlamentului, pentru a intra în dezbaterea comisiilor de specialitate şi pentru vot final.

Purtătorul de cuvânt al guvernului a mai spus că bugetul pe 2016 va lua în calcul toate modificările legislative privind cheltuielile şi veniturile aprobate în 2015 şi nu va cuprinde nicio altă modificare a fiscalităţii.

‘S-a discutat astăzi în Guvern o notă privind limitele de cheltuieli pentru principalii ordonatori de credite în vedere elaborării bugetului pe 2016. Premierul Cioloş a declarat acest lucru şi astăzi şi ieri că majorarea salariilor cu 10% a fost luată în calcul la stabilirea acestor limite de cheltuieli prevăzute. Toată legislaţia aferentă cheltuielilor sau veniturilor aprobată în cursul anului 2015 este încorporată la nivel de proiecţie, în termeni concreţi, la nivel de cifre în structura bugetului pe 2016’, a explicat Dan Suciu.

El a arătat că acest buget vrea să clarifice elementele legate de stabilitatea fiscală.

‘Avem o stabilitate fiscală în acest moment şi nu este luată în considerare nicio altă modificare la nivelul fiscalităţii, au fost luate în considerare toate modificările legislative din ultima perioadă atât la nivelul veniturilor, cât şi al cheltuielilor şi, nu în ultimul rând, este luată în calcul şi se mizează foarte mult pe cheltuielile de investiţii pe care le va face Guvernul. Aşadar, avem o creştere a cheltuielilor de capital care vin, în special, din utilizarea intensivă, adecvată, a fondurilor europene’, a precizat Suciu.

Suciu a subliniat că semnalul pe care Guvernul îl transmite este de ‘stabilitate fiscală şi de predictibilitate în politica fiscală. ‘De aceea am luat în calcul toate elementele acum, să încheiem această discuţie acum. Această legislaţie a trecut prin Parlament într-un consens destul de larg’, a adăugat Suciu.

El a menţionat că suma generală de cheltuieli de capital, care cuprinde şi fonduri europene, este mai mare decât înainte.

‘Evident că mizăm pe o utilizare mai intensă a fondurilor europene şi acesta este argumentul care ne-a permis să mergem pe o sumă mai mare agregată’, a mai spus Suciu.