Sud-coreenii de la KHNP au câştigat licitaţia pentru construcţia a două reactoare nucleare în Cehia

Oferta depusă de grupul sud-coreean KHNP a fost declarată câştigătoare la finalul procedurii de licitaţie organizată de Guvernul ceh pentru un contract în valoare de mai multe miliarde de dolari, vizând construcţia a două noi reactoare nucleare, a anunţat miercuri premierul ceh Petr Fiala, informează AFP.
AGERPRES - mie, 17 iul. 2024, 16:08
Sud-coreenii de la KHNP au câştigat licitaţia pentru construcţia a două reactoare nucleare în Cehia

KHNP a devansat grupul EDF la finalul procedurii de licitaţie, demarată în 2022 pentru un nou reactor la centrala de la Dukovany. Însă, ulterior, autorităţile de la Praga au anunţat că vor să primească oferte pentru patru noi reactoare: două la centrala de la Dukovany şi alte două la centrala de la Temelin, scrie Agerpres.

„Oferta coreeană a fost mai bună din toate criteriile evaluate”, comparativ cu oferta concurentă venită de la grupul francez EDF, a declarat premierul ceh Petr Fiala.

„Pentru moment, am decis să construim două noi unităţi la centrala de la Dukovany”, a mai spus Fiala, adăugând că Guvernul va discuta o opţiune pentru alte două unităţi la centrala de la Temelin.

Fiala a precizat că preţul oferit de KHNP a depăşit aşteptările, ajungând la 200 miliarde de coroane (8,65 miliarde de dolari) pentru fiecare unitate dacă vor fi construite două unităţi. Premierul a adăugat că firmele din Cehia vor participa în proporţie de aproximativ 60% la construcţia noilor unităţi.

Anterior, Guvernul de la Praga a anunţat că se aşteaptă să semneze un contract cu câştigătorul licitaţiei până în luna martie 2025, urmând ca lucrările de construcţie să înceapă în 2029 şi primul reactor să demareze producţia în 2036.

Proiectul din Cehia va permite Coreei de Sud să îşi crească prezenţa pe piaţa europeană a energiei nucleare, după alte proiecte demarate în Polonia, Ţările de Jos şi România.

La începutul lunii iunie, Compania Naţională Nuclearelectrica şi Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) au început lucrările la prima instalaţie de îndepărtare a tritiului din Europa, amplasată la Centrala Nucleară Cernavodă.

KHNP (Korea Hydro & Nuclear Power Co., Ltd.), cea mai mare companie electrică din Republica Coreea, generează 29,6% din energia electrică a naţiunii. Cu un portofoliu care cuprinde 25 de centrale nucleare, 21 de hidrocentrale, 16 mici hidrocentrale, 16 centrale de acumulare prin pompare, 55 de centrale solare şi o centrală eoliană, KHNP se angajează să furnizeze soluţii energetice fără carbon.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi,......
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanţare prin Investiţia 4.3 şi un contract prin ...