Sudanul este de acord ca fostul președinte Omar al-Bashir să fie judecat de Tribunalul Penal Internațional pentru genocid

Economica.net
11 02. 2020
omar_al_bashir_2017_11_23_54988400

Această decizie a venit în urmă tratativelor de pace dintre Guvernul de la Khartoum și grupările rebele care acționează în regiunea Darfur. Astfel este deschisă calea pentru extrădarea fostului președinte Omar al-Bashir către Curtea Penală Internațională de la Haga. Fostul lider sudanez este acuzat de genocid și de crime de război în timpul conflictului care a izbucnit în 2003 în regiunea Darfur și care s-a soldat cu 300.000 de victime.

„Nu se poate face justiție, dacă noi nu vindecăm rănile”, a spus unul dintre purtătorii de cuvânt ai Guvernului sudanez, Mohammed Hassan Eltaish.

„Suntem de acord că orice persoană pe numele căruia Tribunalul Penal Internațional a emis un mandat de arestare să apară în față acestuia. Am spus asta foarte clar”, a mai adăugat oficialul sudanez.

Fostul președinte sudanez, care refuză să recunoască autoritatea TPI, a fost acuzat de crime comise în regiunea Darfur încă din anul 2009. El a venit la putere în 1989 în urmă unei lovituri de stat militare și a condus cu mâna de fier Sudanul până în luna aprilie a anului trecut.

Potrivit rapoartelor Organizației Națiunilor Unite, în afara celor uciși în timpul confruntărilor dintre rebelii din Darfur și forțele armate sudaneze sprijinite de miliții locale, faimoasele Janjaweed, peste 2,5 milioane de persoane au fost nevoite să se refugieze.

În decembrie 2019, Bashir a fost condamnat de justiția sudaneză la 2 ani de închisoare pentru corupție. Potrivit legilor din Sudan, persoanele de peste 70 de ani nu pot să fie închise în condiții de detenție severă. Fostul președinte are 76 de ani. El mai este acuzat și de procurorii sudanezi de uciderea mai multor participanții la manifestațiile care au dus la căderea sa de la putere.