Suedezii de la OX2 au obținut avizul de racordare pentru un parc eolian mare din Dobrogea
ATR expiră peste un an, și, socotind că data estimată a punerii în funcțiune este finalul anului 2027, se poate înțelege că este nevoie de întărire de rețea iar aceste lucrări se vor întinde peste perioada de expirare a actualului ATR, care va trebui așadar reînnoit.
Noua centrală eoliană ar urma să fie racordată într-o stație nouă de 400 kV, Deleni, și, ulterior, în linia de 400 kV Medgidia Sud-Varna și Medgidia Sud-Dobrudja.
Potrivit datelor Termene.ro, firma South Wind SRL este deținută în totalitate de compania suedeză OX2, un investitor activ în regenerabile în România în acest al doilea val, prezent la noi pe piață încă din 2021.
La finalul lui februarie, OX2 România a anunțat că a obținut la finalul anului trecut autorizația de construire pentru cel mai avansat proiect din portofoliu, cu o capacitate instalată de 99 MW și care deține contract de racordare din martie 2023. Lucrările vor începe în prima parte a anului, iar obiectivul este ca parcul eolian să devină operațional la finalul anului 2025. Proiectul se află în faza avansată, care include achiziția echipamentelor și încheierea unui PPA, ținta fiind să se ajungă la decizia finală de investiție (FID – final investment decision).
Cel de-al doilea proiect de 99 MW, aflat în apropiere, urmează îndeaproape atât ca stadiu de dezvoltare, cât și ca atingere a fazei FID, cele două proiecte urmând a fi construite și puse în funcțiune în aceeași perioadă de timp.
“Pentru celelalte doua proiecte eoliene din portofoliul OX2 România, de 300 MW și respectiv 72 MW, au fost obținute de la Transelectrica avizele tehnice de racordare (ATR) conectarea la rețea fiind prevăzută pentru decembrie 2027. Astfel, toate cele patru proiecte eoliene onshore din portofoliul OX2 România, cu o capacitate instalată totală de 572 MW, dețin în prezent avizele tehnice de racordare de la Transelectrica”, a anunțat compania.
„Proiectele OX2 în România avansează în linie cu strategia noastră de execuție. Intenționăm să creștem constant atât organic, cât și prin achiziții făcute cu atenție care asigură soliditatea portofoliului. Planul nostru este de a începe noi proiecte pe măsură ce finalizăm etapa de dezvoltare și începem construcția la cele aflate deja în portofoliu, având alături de noi și un investitor strategic sau financiar. Sunt premise bune pentru ca 2024 să fie un an de creștere. Observăm un interes sporit pentru piața locală de energie, noi proiecte fiind anunțate mereu în contextul angajamentelor asumate de România pentru tranziția la energia regenerabilă, dar și datorită potențialului României în acest sector. Cu toate acestea, doar proiectele de cea mai bună calitate vor reuși să se impună, cele cu o rată de bancabilitate ridicată – cu o resursă eoliană excelentă, care îndeplinesc criteriile finanțatorilor internaționali referitoare la ESG și au un preț de conectare corect”, a declarat luna trecută Lăcrămioara Diaconu-Pințea, Country Manager OX2 România.