Proiectul se află în estul României și va avea 16 turbine Vestas, de 6,2 MW. Proiectul are asigurat accesul la rețea printr-un contract de racordare semnat cu Transelectrica în martie 2023. Compania OX2 va fi responsabilă de construcția parcului eolian, care va începe în trimestrul III al acestui an. Punerea în funcțiune este planificată pentru prima jumătate a anului 2026.
“Tranzacția include un acord PPA pe 12 ani cu o corporație multinațională. Acordul acoperă o parte semnificativă din producția de energie electrică generată de parcul eolian”, mai arată OX2.
„Finalizarea primului parteneriat OX2 în România consolideaza poziția noastra pe o piață în ascensiune. Prin gestionarea întregului ciclu de viață al proiectului, de la dezvoltare la operare, asigurând și un PPA (contract bilateral pe termen lung) pe 12 ani, creăm valoare tangibilă și pe termen lung contribuind semnificativ la tranziția energetică”, a declarat Lăcrămioara Diaconu-Pințea, Country Manager OX2 România.
“Proiectul respectă standardele de performanță pentru sustenabilitate socială și de mediu ale International Finance Corporation (IFC), membră a World Bank Group. Producția anuală de energie a parcului eolian este de aproximativ 312 GWh, acoperind consumul anual de energie electrică a 51.000 de gospodării și contribuind la o reducere de aproximativ 150.000 de tone a emisiilor de CO2 pe an”, mai arată comunicatul.
Odată pus în funcțiune, OX2 va răspunde de managementul tehnic și comercial al proiectului, supravegherea operațiunilor și optimizarea producției.
„Suntem încântați să anunțăm semnarea primei noastre vânzări în România, o piață cu perspective solide în domeniul energiilor regenerabile. Proiectul nostru, care include un PPA cu un partener important, s-a bucurat de un interes puternic din partea investitorilor. Aș dori să le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la acest succes și în special Nala Renewables, partenerul nostru în acest proiect. Așteptăm cu nerăbdare să-l realizăm și să continuăm să ne dezvoltăm portofoliul în România”, a declarat Paul Stormoen, CEO OX2.
„Suntem foarte bucuroși să semnăm primul nostru proiect eolian cu OX2, cu care în ultimele luni am construit un parteneriat pe termen lung. Este o tranzacție emblematică pentru Nala, care demonstrează și capacitatea noastră de a garanta active contractate și de a profita de cererea tot mai mare de PPA-uri pentru energie regenerabilă din partea organizațiilor multinaționale”, a declarat Remy Verot, Director Operațional al Nala Renewables.
OX2 are în derulare un proces de vânzare a unui alt proiect eolian de dimensiuni similare, situat în aceeași regiune din estul României, iar tranzacția este preconizată să se încheie în ultima parte a anului.
OX2 este un dezvoltator de top în domeniul energiei regenerabile, care a intrat pe piața românească în 2021. De atunci, compania a format o echipă locală și și-a mărit portofoliul la cinci proiecte eoliene onshore, cu o capacitate totală de 620 MW. Strategia OX2 în România este de creștere și diversificare a tehnologiilor din energia regenerabilă – eolian, fotovoltaic, stocare și hidrogen.
La nivel global, OX2 dezvoltă, construiește și vinde soluții de energie regenerabilă la scară largă și oferă, de asemenea, servicii de gestionare a parcurilor eoliene și solare după finalizare. Portofoliul OX2 constă în proiecte eoliene onshore și offshore, proiecte solare și de stocare a energiei, dezvoltate intern sau achiziționate, aflate în diferite faze de dezvoltare. Compania este activă și în dezvoltarea de proiecte bazate pe alte tehnologii de energie regenerabilă, cum ar fi hidrogenul. OX2 își desfășoară activitatea pe unsprezece piețe din Europa: Suedia, Norvegia, Finlanda, Estonia, Lituania, Polonia, România, Franța, Spania, Italia și Grecia. Din 2023, OX2 este prezentă și în Australia. Vânzările în 2023 au fost de aproximativ 7,8 miliarde SEK. Compania are aproximativ 500 de angajați și are sediul central în Stockholm, Suedia. OX2 este listată pe Nasdaq Stockholm din 2022.
Citește și: