Noul pachet va include muniţie pentru vehicule de luptă de infanterie donate deja de Suedia, precum şi achiziţii care ar facilita un transfer de avioane de luptă Gripen în viitor, chiar dacă un astfel de transfer nu a fost decis deocamdată.
„Vrem să avem capacitatea de a dona avioane Gripen Ucrainei într-o eventuală etapă ulterioară”, a declarat Jonson într-o conferinţă de presă.
Pachetul mai cuprinde bărci de luptă suplimentare, rachete, echipament de camuflaj, precum şi finanţare pentru sprijinirea achiziţiilor militare pentru Ucraina. Măsurile au fost decise în strânsă colaborare cu Kievul.
Aproximativ jumătate din valoarea pachetului constă în piese necesare pentru producţia în Suedia a celui mai recent model Gripen E pentru propriile forţe aeriene. Aceasta ar însemna că Suedia nu ar trebui să ‘canibalizeze’, aşa cum era plănuit anterior, actualele modele C/D, permiţând ca avioanele mai vechi sa fie transferate în Ucraina la o posibilă dată ulterioară.
„În prezent, nu este în cărţi transferul de JAS Gripen Ucrainei întrucât aceasta ar perturba introducerea avioanelor F-16”, a afirmat Guvernul într-un comunicat.
La sfârşitul lunii mai, Suedia anunţa un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina, cel de-al 16-lea, de 13,3 miliarde de coroane (1,16 miliarde de euro), „cel mai important” de până atunci.
Pachetul include în special avioane radar de recunoaştere ASC890, prin care Ucraina va dispune „de o nouă capacitate de recunoaştere radar aeropurtată şi de luptă împotriva unor ţinte în aer şi pe mare”, se arăta într-un comunicat al Guvernului suedez.
Aceste avioane radar vor permite Kievului „să identifice rachetele de croazieră şi dronele în timp ce se apropie, precum şi ţintele la sol şi pe mare”, preciza ministrul Apărării, Pal Jonson.
În mai, Suedia mai informa că îşi va dona de asemenea întregul stoc de 302 vehicule transportoare blindate pentru a contribui la constituirea noilor brigăzi ale armatei ucrainene. Pachetul includea şi rachete Rb99.
Suedia avea de asemenea în plan să trimită avioane de luptă Gripen, dar a anunţat în mai suspendarea proiectului la cererea unor ţări partenere, pentru a permite introducerea mai întâi a avioanelor F-16.
Sursa foto: Wikipedia