Suedia reconsideră energia nucleară, după 40 de ani

Parlamentul Suediei a adoptat marți, 20 iunie, un nou obiectiv energetic, dând undă verde guvernului de dreapta pentru a merge mai departe cu planurile de construire de noi centrale nucleare într-o țară care a votat în urmă cu 40 de ani pentru eliminarea treptată a energiei atomice.
Mihai Nicuţ - joi, 22 iun. 2023, 16:17
Suedia reconsideră energia nucleară, după 40 de ani

Schimbarea obiectivului de la „100% energie regenerabilă” la „100% energie electrică fără combustibili fosili” este esențială pentru planul guvernului de a satisface dublarea preconizată a cererii de energie electrică la aproximativ 300 de TWh până în 2040 și de a ajunge la emisii nete zero până în 2045.

„Acest lucru creează condițiile pentru energia nucleară”, a declarat ministrul de finanțe Elisabeth Svantesson în Parlament. „Avem nevoie de mai multă producție de electricitate, avem nevoie de electricitate curată și avem nevoie de un sistem energetic stabil.”

Partidele din Suedia au convenit în 2016 un acord conform căruia noi reactoare ar putea fi construite în siturile existente. Cu toate acestea, fără subvenții, a fost considerat prea scump. Noua coaliție de centru-dreapta susține că noile reactoare sunt esențiale pentru a alimenta trecerea la o economie fără combustibili fosili și a promis garanții de împrumut generoase.

Cel mai recent raport cu privire la costurile energiei electrice, emis in 2020 de Agentia Internationala pentru Energie (International Eneegy Agency) in colaborare cu Agentia pentru Energie Nucleara (Nuclear Energy Agency) arata faptul ca noile proiecte nucleare au un cost competitiv comparativ cu celelalte surse cu emisii scazute de carbon. Conform raportului, proiectele de extindere a duratei de viata a reactoarelor nucleare existente conduc la obtinerea celui mai scazut cost al electricitatii dintre toate sursele de energie (in medie 32 USD/MWh, comparativ cu 50 USD/MWh pentru energia eoliana si 56 USD/MWh pentru panourile solare montate in parcuri, adica la scala mare). Costul mediu (levelized cost of electricity) pentru a noua centrala nucleara de capacitate mare pornita de la zero este de 69 USD/MWh comparativ cu o centrala pe gaze, 91 USD/MWh, spre exemplu.

Aproximativ 98% din energia electrică din Suedia este deja generată din apă, energie nucleară și eoliană.

Compania de stat Vattenfall are în vedere construirea a cel puțin două reactoare modulare mici și prelungirea duratei de viață a reactoarelor existente în țară.

Accentul pus pe energia nucleară face parte dintr-o schimbare mai amplă a politicii de mediu într-o țară care s-a afișat mult timp ca un campion al ecologiei.

Coaliția intenționează să reducă amestecul de biocombustibili din benzină și motorină, ceea ce va duce la creșterea emisiilor de CO2, o măsură care ar putea însemna că Suedia nu va atinge obiectivele de emisii pentru 2030.

Propunerile Suediei de a permite țărilor să prelungească subvențiile pentru centralele electrice pe bază de cărbune în așteptare au fost, de asemenea, întâmpinate cu îngrijorare în UE, în timp ce Stockholm a dorit, de asemenea, ca Bruxelles-ul să dilueze o lege istorică pentru refacerea habitatelor naturale aflate în stare de degradare.

La nivel național în Suedia, planurile de simplificare a autorizațiilor de mediu ar putea accelera dezvoltarea energiei eoliene și ar permite minerilor să exploateze mari depozite de elemente de pământuri rare, esențiale pentru producția de motoare electrice.

În prezent, 10% din energia produsă la nivel global provine din surse nucleare, iar 50% din energia curată a Uniunii Europene (inclusive UK) este energie nucleară, o sursa curată, sigură și rezilientă de energie.

În România, Centrala de la CNE Cernavodî (SN Nuclearelectrica S.A.) asigură 20% din necesarul energetic al țării si aprox. 36% din energia curată (fără emisii de CO2) a țării.

Și România mizează pe nuclear

Obiectivele României de decarbonare și Securitate nucleară sunt ambițioase: reducerea emisiilor de CO2 cu 55% până în 2030 față de nivelurile din 2005 si sa inlocuiasca 4.59 GW din surse de cărbune cu surse de energie curata pana in 2032. De asemenea, România își propune să își reducă dependența de importurile de energie de la 20,8% în prezent la 17,8% până în 2030, ceea ce înseamnă investiții susținute în capacități de producție fără emisii de dioxid de carbon, cu producție în bandă pentru a asigura stabilitatea sistemului energetic național.

Compania de stat Nuclearelectrica, care operează reactoare nucleare de 26 de ani, are  drept obiectiv mentinerea capacitatii actuale (1400 MWe prin Retehnologizarea Unitatii 1 si mentinerea in functiune a Unitatii 2), punerea în funcțiune a inca 1865 MWe până în 2031, prin Unitățile 3 și 4 si proiectul centralei cu reactoarele modulare mici. Extinderea capacităților nucleare, atât CANDU, cât și SMR, ar urma să garanteze securitatea energetică prin energie curata (contribuind la atingerea tintelor de decarbonare) si va permite complementaritatea cu sursele regenerabile.

Prin extinderea capacității nucleare în România, energia nucleară va ajunge la o contribuție de peste 66% de energie curată, 20 de milioane de tone de CO2 evitate anual și aprox. 20.000 de locuri de munca, asigurandu-se menținerea și/sau dezvoltarea zonelor în care vor opera sucursalele Nuclearelectrica.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...