Suedia şi Finlanda nu intenționează să intre în NATO, în ciuda războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei

Suedia şi Finlanda au anunţat joi că nu intenţionează să adere la NATO, în ciuda şocului provocat de atacul Rusiei asupra Ucrainei, transmite AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - joi, 24 feb. 2022, 16:44
Suedia şi Finlanda nu intenționează să intre în NATO, în ciuda războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei

După ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat de dimineaţă o ofensivă militară în Ucraina, prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson (foto), a apreciat într-o conferinţă de presă că „am intrat într-un nou capitol sumbru al istoriei europene” şi a condamnat „o încălcare evidentă a dreptului internaţional”. Ea a susţinut însă că Suedia nu va adera la Alianţa Nord-Atlantică.

„Într-o astfel de situaţie, este crucial ca linia Suediei în politica de securitate să rămână neschimbată”, a arătat lidera social-democrată. „Suedia este în afara alianţelor de foarte mult timp. Acest lucru a fost util pentru interesele Suediei”, a adăugat ea.

AFP observă, totuşi, că în regatul din nordul Europei s-a relansat dezbaterea privind posibilitatea apartenenţei la NATO.

Guvernul Finlandei exclusese deja, ceva mai devreme, aderarea ţării la alianţă.

„Avem o strategie de securitate concepută pentru vremuri de criză. Vom folosi mijloacele pe care le avem la dispoziţie, inclusiv cooperarea cu partenerii noştri din NATO”, a declarat ministrul finlandez de externe, Pekka Havisto, într-o conferinţă de presă convocată de urgenţă. „După criză, vom vedea dacă sunt necesare alte acţiuni”, a adăugat el.

Spre deosebire de Suedia, Finlanda a adoptat o aşa-numită „opţiune NATO”, care înseamnă că „dacă securitatea ţării cere asta, Finlanda are posibilitatea să solicite aderarea”, a reamintit şefa guvernului de la Helsinki, Sanna Marin. Ea a subliniat că dezbaterea privind aderarea la NATO, deja intensă în ultimele săptămâni, „va fi din ce în ce mai susţinută în Finlanda. Este totuşi necesar un consens parlamentar puternic”.

Autorităţile finlandeze au anunţat că pregătesc un plan de primire a refugiaţilor din cauza atacului rus asupra Ucrainei, deoarece Europa se confruntă cu riscul unui număr mare de refugiaţi.

Norvegia, membră NATO, a condamnat joi „o încălcare gravă a dreptului internaţional” şi a anunţat că îşi mută „temporar” ambasada din Ucraina, de la Kiev la Lvov, în vest.

Atacul „pune în pericol viaţa unor persoane inocente”, a afirmat pe Twitter premierul norvegian Jonas Gahr Store.

Danemarca, de asemenea membră a alianţei, l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a condamna agresiunea rusă.

Ministrul danez de externe, Jeppe Koffod, a apreciat într-un comunicat că „ziua de astăzi este o pată pe istoria Rusiei. Danemarca condamnă ferm atacul nemilos şi complet nejustificat al Rusiei asupra Ucrainei. I-am spus asta în termeni foarte clari direct ambasadorului rus”.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...