În cazul victoriei social-democraţilor, premier al urma să devină Stefan Loefven (57 de ani), un fost lider sindical care nu a mai deţinut până acum funcţii de parlamentar sau ministru.
Potrivit celui mai recent sondaj de opinie, realizat vineri de institutul Demoskop, Partidul Social-Democrat conduce în intenţiile de vot, cu 29,2%. Un asemenea scor electoral ar fi totuşi printre cele mai slabe din istoria acestei formaţiuni, care a dominat viaţa politică din Suedia şi a creat faimosul model socio-economic suedez.
”Social-democraţii par să-şi fi fixat ca obiectiv obţinerea a 35% din voturi şi se estimează că nu îl vor atinge. Aceasta va fi o problemă pentru Stefan Loefven”, este de părere Mikael Sundstroem, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Lund.
Cea mai probabilă coaliţie pe care social-democraţii vor fi nevoiţi să o facă este cu Verzii.
O altă problemă pentru social-democraţi va fi ascensiunea Democraţilor din Suedia (extrema dreaptă), intraţi în parlament în 2010 cu 5,7% din voturi şi în măsură să-şi dubleze acest scor la scrutinul de duminică.
În opinia lui Sundstroem, chiar dacă ”nimeni nu vrea să coopereze cu Democraţii din Suedia”, acest partid seduce masiv alegătorii care se opun consensului pro-imigraţie.
Alegerile din 14 septembrie vor marca indubitabil finalul ”domniei” lui Fredrik Reinfeldt (49 de ani), premier încă din 2006. El s-a remarcat prin gestionarea abilă a efectelor crizei economice mondiale şi capacitatea de a impune o politică pro-întreprinderi şi disciplina bugetară, fără a afecta însă consensul social.