Suedia susține compania H&M după ce a fost boicotată în China pentru că a decis să nu mai cumpere bumbac provenit din munca forțată a uigurilor

26 03. 2021
800px-H&M

„Cred că este foarte bine când companiile îşi asumă responsabilitatea pentru condiţiile de muncă ale salariaţilor peste tot în lume, pentru ca salariaţii să fie trataţi cu respect”, a declarat şeful guvernului suedez Stefan Löfven, întrebat în timpul unei conferinţe de presă despre boicotarea mărcii suedeze.

„Din acest motiv şi Uniunea Europeană a notat în acordul de investiţii cu China (anunţat la sfârşitul lui 2020) că Beijingul ar trebui să ratifice importante convenţii ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii”, a amintit premierul suedez.

În acelaşi timp, Stefan Löfven a îndemnat la o relaţie echilibrată cu China. „Vrem să avem un bun dialog şi bune schimburi cu China. China este o ţară mare şi importantă”, a adăugat el.

După publicarea unor studii asupra „muncii forţate” în Xinjiang, mai multe companii de pret-a-porter, printre care cea suedeză H&M, americană Nike, germană Adidas sau japoneză Uniqlo, s-au angajat anul trecut, în comunicate, să boicoteze bumbacul din Xinjiang.

Comunicatele acestor companii au reapărut săptămâna aceasta pe reţeaua socială chineză Weibo, declanşând o polemică alimentată de impunerea luni, de către UE, Regatul Unit, SUA şi Canada, a unor sancţiuni împotriva Chinei în legătură cu tratamentul aplicat uigurilor.

Prima companie vizată, H&M, şi-a văzut miercuri produsele retrase de pe principalele site-uri chineze de vânzare online, chiar dacă cele circa 500 de magazine ale sale au rămas deschise.

H&M, al doilea retailer de îmbrăcăminte la nivel mondial, îşi asigură mai mult de 5% din cifra sa de afaceri în China, unde se află aproape 10% dintre magazinele sale.

Suedia face parte dintre ţările care i-au convocat marţi pe ambasadorii chinezi, în urma deciziei Beijingului de a sancţiona zece personalităţi europene, printre care cercetătorul suedez Björn Jerdén.

Unul dintre subiectele de iritare din relaţiile cu Beijingul a fost în ultimele luni interzicerea de către autoritatea suedeză în domeniul telecomunicaţiilor a accesului gigantului chinez Huawei la licitaţia pentru echipamente 5G în Suedia, în numele securităţii naţionale.