Suedia trece la ziua de lucru de şase ore

Suedia face tranziţia la ziua de lucru de şase ore, măsură adoptată pentru a creşte productivitatea şi a încerca să facă oamenii mai fericiţi. Unii angajatori au făcut deja schimbarea, iar restul companiilor şi instituţiilor, inclusiv spitalele, vor implementa noul model în următoarea perioadă.
Economica.net - Dum, 11 oct. 2015, 06:47
Suedia trece la ziua de lucru de şase ore

Suedia vrea mai multă productivitate în timpul orelor petrecute la lucru, dar şi mai mult timp liber şi mai multă energie în afara programului de muncă, pentru a se asigura că cetăţenii se pot bucura de viaţa personală, potrivit Science Alert, preluat de The Independent.

O afacere japoneză, deschizător de drumuri

Centrele Toyota din Goteborg au trecut la ziua de lucru de şase ore cu 13 ani în urmă, rezultatul fiind angajaţi mai mulţumiţi, mai fericiţi, o rată mai scăzută a demisiilor şi creşterea profitabilităţii.

Dezvoltatorul de aplicaţii Filimundus, cu sediul la Stockholm, a introdus programul de şase ore în 2014.

„Ziua de lucru de opt ore nu este atât de eficientă. Este foarte dificil să te concentrezi timp de opt ore pe o anumită sarcină de lucru. Pentru a face faţă, pentru a îndura, apelăm la pauze şi alte distracţii. În acelaşi timp, viaţa personală, din afara locului de muncă, este mai greu de gestionat”, comentează pentru Fast Company CEO-ul Filimundus, Linus Feldt.

El a precizat că, în timpul celor şase ore de lucru, angajaţii nu au voie să folosească Facebook şi alte platforme de social media, iar întâlnirile şi conferinţele sunt limitate la strictul necesar, astfel că angajaţii sunt mai motivaţi să lucreze intens şi să-şi termine treaba.

„Am rămas cu impresia că este mai uşor să lucrezi intens la ce ai de făcut, şi nici nu oboseşti atât de tare astfel încât atunci când pleci de la muncă ai încă rezerve de energie”, a comentat omul de afaceri.

Unele spitale şi azile de bătrâni din Suedia au trecut de asemenea la ziua de şase ore. Un azil din Goteborg a introdus experimental măsura până la sfârşitul anului viitor, pentru a determina dacă cheltuiala în plus necesară pentru a angaja oameni care să acopere fereastra de timp rămasă liberă este justificată de îmbunătăţirea moralului angajaţilor şi, implicit, îmbunătăţirea serviciilor oferite pacienţilor.

Sursa: Independent

Te-ar mai putea interesa și
Congresul american a certificat victoria lui Donald Trump în alegerile din noiembrie
Congresul american a certificat victoria lui Donald Trump în alegerile din noiembrie
Congresul Statelor Unite a certificat în mod oficial luni victoria candidatului republican Donald Trump în alegerile prezidenţiale din noiembrie în faţa vicepreşedintelui democrat Kamala......
Peste 51.000 de  gospodării fără gaze natule și 1.500 de apartamente fără încălzire în Transnistria
Peste 51.000 de gospodării fără gaze natule și 1.500 de apartamente fără încălzire în Transnistria
Mai mult de 51.000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1.500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă ...
Reuniunea dintre Slovacia și Ucraina pe tema trazitului de gaze rusești, care ar fi trebuit să se desfășoare marți, a fost anulată
Reuniunea dintre Slovacia și Ucraina pe tema trazitului de gaze rusești, care ar fi trebuit să se desfășoare marți, ...
Comisia Europeană a anulat o întâlnire a delegaţiilor slovacă şi ucraineană cu reprezentanţi ai Comisiei ce urma ...
Indonezia a devenit oficial membru al BRICS cu drepturi depline
Indonezia a devenit oficial membru al BRICS cu drepturi depline
Brazilia a anunţat luni că Indonezia se alătură oficial BRICS ca membru deplin, extinzând astfel grupul economiilor ...