Suma lunară medie economisită de croați este de 58 de euro, românii pe penultimul loc cu 40 euro

Puțin peste 65% dintre croați fac economii regulate într-un cont bancar, iar suma lunară medie salvată este de 58 de euro /432 de kuna, 432 HKR/, în timp ce austriecii sunt pe primul loc cu 181 de euro, iar românii pe penultimul - 40 de euro pe lună, potrivit unui sondaj realizat în 2013 de agenția IMAS pentru Erste Group, informează agenția HINA.
Economica.net - sâm, 02 nov. 2013, 16:00
Suma lunară medie economisită de croați este de 58 de euro, românii pe penultimul loc cu 40 euro

Suma medie lunară salvată de croați a scăzut cu 11 kuna în comparație cu economiile lunare din 2012.

În funcție de vârstă, croații între 31 și 49 de ani pun deoparte 534 HRK lunar, cei între 15 și 29 de ani 384 HKR pe lună, iar cei de peste 50 de ani reușesc să salveze 363 HRK pe lună.

Majoritatea croaților /60%/ au o atitudine conservatoare de economisire, potrivit sondajului realizat printre 500 de respondenți, ca parte a Barometrului privind economisirea al Erste Group în Europa Centrală și de Est, notează HINA.

Aproape patru cincimi /78%/ dintre croați socotesc economisirea importantă, în timp ce doar 3% nu văd în ea nicio importanță.

Depunătorii croați afirmă că principalul motiv pentru a pune deoparte niște bani este de a crea un sprijin financiar de siguranță pentru a fi pregătiți pentru situații de urgență de numerar.

Al doilea motiv este de a avea niște bani salvați pentru vârste mai înaintate.

Unii afirmă că sunt conduși de dorința de a-și putea permite ceva la o dată ulterioară.

42% din cei intervievați declară că nu sunt familiarizați cu rata dobânzii curente pe conturile lor de economii în bănci și chiar 68% spun că nu compară ratele dobânzilor oferite de diferite bănci pe economii.

Regiunea CEE /Comunitatea Economică Europeană/ în studiu cuprinde Austria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, România, Serbia și Slovacia, iar două treimi din cetățenii acestor țări consideră economisirea importantă, cu austriecii reușind să salveze cele mai mari sume, în timp ce românii și sârbii sunt în partea de jos, mai notează HINA.

Austriecii au reușit să salveze în medie 181 de euro pe lună, mai mult cu 11 față de 2012. Suma medie lunară economisită de slovaci este de 90 de euro, cehii au salvat 81 de euro pe lună, croații 58 de euro, ungurii 49 euro, românii 40 euro și sârbii 36 euro.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...