Suma totală aprobată pentru decontarea cheltuielilor din programul de tomate se apropie de 40 de milioane de lei
În ultimele trei zile, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a mai primit 906 cereri pentru decontarea cheltuielilor aferente acestui program, acestea urmând să fie procesate cât mai rapid pentru a putea intra la plată.
‘La această dată, suma aprobată de către MADR cu această destinaţie este 39.985.832,40 lei, din care au fost plătiţi 27.003.244 lei unui număr de 2003 beneficiari ai programului de susţinere a tomatelor cultivate în spaţii protejate. Suma de 768.439,80 lei a fost deschisă la plată în data de 19 iunie a.c., urmând a intra în conturile Direcţiilor Agricole astăzi, 22 iunie, iar valoarea de 12.214.148,40 lei reprezintă sumele solicitate de către Direcţiile Agricole judeţene către MADR şi se află în curs de procesare pentru a fi plătite către beneficiari. MADR continuă să primească cereri de la Direcţiile Agricole, urmând a fi parcurse procedurile necesare în vederea efectuării plăţilor către beneficiari’, se arată într-un comunicat al MADR remis AGERPRES.
Numărul total al celor care s-au înscris în acest program este de 7.337 beneficiari din toate judeţele ţării, cei mai mulţi înscrişi fiind din judeţele Olt, Giurgiu, Galaţi, Dolj, Buzău, Teleorman.
Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro/an pentru cultura de tomate, beneficiarii trebuie, printre altele, să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de cel puţin 1.000 mp, să obţină o producţie de minimum două kilograme de tomate/mp, dar şi să valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kg dovedită cu documente justificative.
Schema de ajutor de minimis este destinată producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător, producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale ?i familiale, producătorilor agricoli persoane juridice.