Summit european: liderii din UE presează Turcia să găzduiască mai mulţi refugiaţi

Economica.net
15 10. 2015
image_20150622_17739_2edsfu_93034100

Atentatul sinucigaş de sâmbătă de la Ankara, soldat cu 99 de morţi, a încetinit negocierile deja dificile, însă cooperarea Turciei a devenit urgentă pentru şefii de stat şi de guvern europeni, reuniţi joi pentru un nou summit privind migraţia.

Turcia, vecină cu Siria, ‘a devenit poarta de intrare pentru sute de mii de refugiaţi în Europa’, a spus preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. ‘Uniunea Europeană are nevoie de Turcia, iar Turcia are nevoie de Uniunea Europeană’, a declarat la rândul său vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, care s-a aflat miercuri în Turcia pentru a purta negocieri.

Un acord cu Turcia, care să conţină ‘concesii’ pentru a convinge Ankara, ‘nu are sens decât dacă reduce efectiv fluxul de imigranţi’, a subliniat preşedintele Consiliului European, Donald Tursk, gazda summitului de joi.

‘Principalul lucru pe care îl cerem (turcilor) este să continue să găzduiască refugiaţi, cu ajutorul nostru’, subliniază un diplomat. Peste două milioane de sirieni şi-au găsit deja refugiu pe teritoriul turc.

Printre ‘concesii’, în afara ajutorului financiar propus, statele europene au vrut să dea dovadă de bunăvoinţă acceptând să discute despre ‘zona de securitate’ pe care preşedintele Recep Tayyip Erdogan o vrea de-a lungul frontierei ţării sale cu Siria.

‘Este o adevărată dilemă, iar intervenţia Rusiei şi a Iranului face situaţia şi mai dificilă’, spune totuşi un înalt responsabil european, care se îndoieşte de fezabilitatea acestui ‘sanctuar’, pe care Rusia îl respinge oficial.

Ca stimulent, statele europene sunt de asemenea dispuse să discute despre o ‘liberalizare’ a vizelor pentru turcii care călătoresc în UE, chiar dacă subiectul stârneşte ‘fiori reci în anumite state membre’, potrivit unui diplomat.

Turcia, unde duminică urmează să se deplaseze cancelarul german Angela Merkel, nu va monopoliza totuşi discuţiile de joi.

Liderii europeni îşi vor exprima de asemenea ‘îngrijorările privind atacurile ruse împotriva opoziţiei siriene şi civililor’ în Siria, unde situaţia dramatică este sursa principală a valurilor de refugiaţi care pleacă spre Europa, conform unui proiect de concluzii ale summitului, consultat de AFP.

Chiar dacă sunt divizaţi în privinţa rolului pe care îl poate juca preşedintele sirian Bashar al-Assad într-o tranziţie politică, liderii europeni îşi vor reafirma consensul asupra faptului că ‘nu poate exista o pace durabilă în Siria’ sub regimul actual.

Summitul va reaminti de asemenea de cooperarea pe care UE vrea s-o instaureze cu ţările de pe ‘Ruta Balcanilor’, folosită de refugiaţi, şi cu Africa.

‘Există un consens extrem de puternic în jurul principiului ‘more for more’ (‘mai mult pentru mai mult’)’ ce trebuie aplicat în relaţia cu ţările africane, explică un diplomat european. Mai exact, dacă aceste ţări vor mai multe ajutoare, trebuie să faciliteze revenirea pe teritoriul lor a cetăţenilor lor expulzaţi de UE pentru că nu au obţinut statutul de refugiat.