„Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a convocat un summit pentru 22 şi 23 noiembrie, asupra bugetului european”, a anunţat Dirk De Backer, purtător de cuvânt al Consiliului European.
Surse diplomatice europene, citate de AFP, au indicat săptămâna trecută că liderii UE examinează posibilitatea organizării, în noiembrie, a unui summit, în tentativa de depăşire a profundelor divergenţe pe acest subiect spinos.
Preşedinţia cipriotă în exerciţiu a Uniunii Europene a confirmat ulterior desfăşurarea în noiembrie a unui summit extraordinar al liderilor europeni, cu obiectivul ajungerii la un acord asupra viitorului cadru financiar multianual 2014-2020, fără însă a indica data exactă.
În iunie 2011, Comisia Europeană a propus un buget de 1.083,3 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, adică 1,1% din PIB al UE şi cu 5% mai mult faţă de precedentul cadru financiar multianual, 2007-2013.
Propunerea a provocat nemulţumirea mai multor state, în frunte cu Marea Britanie, care se opun oricărei creşteri a bugetului UE.
În timp ce Franţa, Marea Britanie, Germania, Austria, Finlanda, Olanda şi Suedia – toate contributoare nete la bugetul UE – susţin o reducere drastică a viitorului buget, statele mai sărace pledează pentru o creştere a acestuia. O altă dispută priveşte ajutorul pentru regiunile defavorizate versus menţinerea ajutoarelor agricole. Franţa, principalul beneficiar al Politicii Agricole Comune /PAC/ se află în opoziţie mai ales cu Marea Britanie în ce priveşte menţinerea sau nu a acestor fonduri, echivalente cu aproape 40% din bugetul UE.