Summit Ucraina-UE la Kiev, primul după semnarea Acordului de Asociere
Un summit de acest tip este prevăzut o dată pe an de Acordul de Asociere semnat în iunie 2014 de către Uniunea Europeană şi autorităţile prooccidentale de la Kiev, venite la putere după trei luni de proteste proeuropene care au fost reprimate în sânge de regimul preşedintelui Viktor Ianukovici şi care au condus la căderea fostului regim prorus în februarie anul trecut, scrie Agerpres.
Aceasta va fi a 17-a reuniune între Ucraina şi UE la cel mai înalt nivel politic, dar ‘prima în cadrul Acordului de Asociere’.
După cum a indicat premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, agenda discuţiilor este încărcată, incluzând probleme precum acordarea de asistenţă macrofinanciară Kievului, situaţia din estul Ucrainei, zona de conflict dintre armata guvernamentală şi insurgenţi proruşi înarmaţi, şi pregătirile pentru Summitul Parteneriatului Estic de la Riga (21-22 mai).
Părţile vor discuta, de asemenea, despre modul în care Kievul pune în aplicare Acordul de Asociere, ‘realizează faza a doua a planului de liberalizare a vizelor, precum şi prelungirea dialogului trilateral privind gazele şi aspecte legate de perspectivele Ucrainei în planul extinderii UE’, a indicat, la rândul său, ministrul ucrainean adjunct de externe, Elena Zerkal.
La summit participă preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocierile de extindere, Johannes Hahn. Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, va fi absentă de la summitul de la Kiev, ea motivându-şi lipsa prin întâlnirea pe care urmează să o aibă luni cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, cu privire la rezultatele summitului din 23 aprilie vizând imigraţia ilegală, potrivit Ukrainskaia Pravda.
Delegaţia ucraineană la această reuniune la vârf va fi condusă de preşedintele Petro Poroşenko. De altfel, summitul Ucraina-UE este programat să se desfăşoare la sediul preşedinţiei de la Kiev.
UE, care sprijină financiar Ucraina, a deblocat deja 1,36 de miliarde de euro pentru două programe de asistenţă macroeconomică, în valoare totală de 1,6 miliarde de euro. La sfârşitul lunii martie, Parlamentul European a aprobat un împrumut de 1,8 miliarde de euro pentru Ucraina în scopul de a ajuta la reechilibrarea balanţei de plăţi, în schimbul unor reforme structurale.
Ucraina aşteaptă de la acest summit semnale clare privind perspectiva integrării sale europene. Într-o recentă discuţie telefonică purtată cu preşedintele Consiliului European Donald Tusk, Petro Poroşenko a declarat că speră că în timpul summitului de la Kiev ‘vor veni semnale puternice din partea UE în sprijinul Ucrainei şi integrării ei europene’. Poroşenko a mai subliniat importanţa aprofundării relaţiilor dintre Kiev şi Bruxelles în domeniul securităţii şi apărării.