Summit UE: Premierul Greciei îndeamnă la un acord asupra planului de relansare economică UPDATE

Economica.net
19 07. 2020
uniunea_europeana_83845200

„Ne confruntăm cu o criză economică fără precedent şi pur şi simplu nu ne putem permite să apărem divizaţi sau slabi”, a spus Mitsotakis.

Incapabili să ajungă la un compromis după două zile de summit, cei 27 de lideri ai UE au decis să intre în prelungiri şi să se reîntâlnească duminică la prânz, în speranţa de a depăşi blocajele privind uriaşul plan de relansare post-coronavirus aflat în discuţie.

Comisia Europeană a propus iniţial un pachet de 750 de miliarde euro, dintre care 500 miliarde euro sub formă de granturi şi 250 miliarde euro în credite. Sâmbătă, preşedintele Consiliului European a propus ca valoarea pachetului general de relansare economică, de 750 de miliarde de euro, să rămână neschimbată, dar valoarea împrumuturilor să crească de la 250 la 300 de miliarde de euro, iar cea a granturilor să scadă de la 500 la 450 de miliarde de euro.

Citeşte şi: Iohannis: Vestea bună e că toată lumea îşi doreşte să ajungem la un acord, dar mai e mult de negociat

Summit UE: Premierul ungar Viktor Orban acuză Olanda că vrea să „pedepsească financiar” Ungaria

Premierul ungar Viktor Orban l-a acuzat duminică pe omologul său olandez că vrea să „pedepsească financiar” Ungaria, insistând pe legătura dintre statul de drept şi acordarea de ajutoare europene prevăzute în planul de relansare, asupra căruia negocierile bat pasul pe loc, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Nu ştiu din ce motiv personal premierul olandez mă detestă pe mine sau Ungaria. Însă el atacă atât de dur. Şi el spune foarte clar că din cauza faptului că Ungaria, în opinia lui, nu respectă statul de drept, că ea trebuie să fie pedepsită financiar”, a declarat Viktor Orban de la Bruxelles.

Comisia Europeană a propus o condiţionare directă între alocarea de ajutoare europene prevăzute în fondul de relansare – asupra căruia UE încearcă să ajungă începând de vineri la un acord în cadrul unui summit – şi statul de drept. Ungaria, Polonia şi Slovenia se opun unei asemenea condiţionări.

Budapesta estimează că există alte mecanisme în tratate pentru a garanta statul de drept. De altfel, Ungaria este vizată de o procedură de sancţionare în baza „articolului 7”, declanşată de Parlamentul European şi care este în continuare în curs. Mai multe audieri au avut loc în Consiliul de miniştri pentru a discuta asupra situaţiei din Ungaria, însă nu a fost luată nicio decizie.

Poziţia lui Mark Rutte „nu este acceptabilă”, potrivit lui Orban, pentru că procedura în curs nu a dus deocamdată la nişte concluzii cu privire la statul de drept în Ungaria.

Premierul ungar i-a cerut de asemenea preşedinţiei germane a UE să „ofere garanţii că membrii Consiliului UE vor negocia şi vor lua o decizie”. „Vă rog să o faceţi. În loc să creaţi un nou mecanism, terminaţi ceea ce noi avem deja şi ce a fost iniţiat, luaţi o decizie asupra Ungariei imediat ce va fi posibil”, a pledat el.

Potrivit lui, crearea unui nou mecanism ar necesita „săptămâni de negocieri”, pentru că ar trebui modificate tratatele.

Summit UE: Premierul bulgar susţine corelarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept

Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat că susţine ţările membre ale Uniunii Europene care în discuţiile de la summitul de la Bruxelles privind planul de relansare economică au afirmat că doresc corelarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept, transmite duminică dpa.

”Aseară (sâmbătă seară) i-am sprijinit într-o manieră foarte fermă pe acei colegi care au vorbit în favoarea statului de drept”, a spus Borisov duminică, înaintea unei noi sesiuni a Consiliului European extraordinar început vineri.

Totuşi, el a adăugat că ar trebui să se ajungă la ”un compromis” la actualul summit UE pentru a răspunde astfel şi îngrijorărilor exprimate de alte state membre.

În schimb, premierul ungar Viktor Orban este unul dintre cei mai vehemenţi opozanţi ai ideii condiţionării acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept, el susţinând că un astfel de mecanism automat ar presupune modificarea tratatelor UE.

De partea sa, cancelarul austriac Sebastian Kurz a recunoscut că mai este ”un drum lung de parcurs” privind ajungerea la un acord asupra planului de relansare economică, în pofida progreselor înregistrate.

”Cred că este posibil să se ajungă la un acord la acest summit, dar, deşi este a treia zi, încă este un drum lung de parcurs”, a spus Kurz.

Summitul special al UE era prevăzut să se încheie sâmbătă, dar lipsa unui acord între Cei 27 a dus la prelungirea cu o zi a reuniunii la nivel înalt de la Bruxelles.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a propus sâmbătă ca valoarea pachetului general de relansare economică, de 750 de miliarde de euro, să rămână neschimbată, dar valoarea împrumuturilor să crească de la 250 la 300 de miliarde de euro, iar cea a granturilor să scadă de la 500 la 450 de miliarde de euro.

Principalele puncte de divergenţă repartizarea granturilor şi a împrumuturilor şi condiţiile de acordare a fondurilor respective, cel mai reticent fiind grupul ţărilor ”frugale” (Austria, Olanda, Suedia, Danemarca).