În schimb cancelarul german Angela Merkel a părut mai izolată în propunerea de a impune măsuri drastice Greciei pentru a salva ţara de la faliment, informează The Guardian.
Pactul fiscal promovat de Germania face apel la rigoare şi disciplină cât şi la stabilirea unor reguli care să pedepdească „imoralitatea bugetară”.
Toate ţările în afară de Marea Britanie şi Cehia au părut pregătite să susţină noul pact, deşi Franţa şi Polonia nu au reuşit să cadă de acord asupra ţărilor care vor avea voie să ia parte la summitul bienal al zonei euro.
„Toate statele şi-au manifestat intenţia de a adera la pactul bugetar cu excepţia Marii Britanii şi a Republicii Cehe”, a declarat pentru presă Fredrik Reinfelt la finalul summitului european. Marea Britanie îşi anunţase deja refuzul de a semna, informează Mediafax.
Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a propus restrâgerea summitului la cele 17 ţări din zona euro, dar prim ministrul polonez, Donald Tusk, a insistat ca toate ţările non euro care vor semna pactul să participe la întâlniri.
La reuniune a participat şi preşedintele Traian Băsescu. Reuniunea a urmărit în principal adoptarea un plan politic pentru stimularea creşterii economice şi a ocupării forţei de muncă.
Situaţia Greciei s-a aflat şi ea în centrul discuţiilor de la Bruxelles. „Trebuie să formăm în Europa o zonă de stabilitate, alcătuită în jurul cuplului franco-german”, a declarat, pentru agenţia Reuters, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, înainte de summit, precizând că va fi nevoie de reforme economice care să susţină întreprinderile.