‘Uniunea Europeană s-a dovedit a fi un partener internaţional de negociere imposibil prin acest întreg proces eronat’, a declarat Alexander Lambsdorff la postul de radio Deutschlandfunk.
Belgia a anunţat că nu poate susţine oficial acordul CETA – care are nevoie de unanimitatea celor 28 de state ale Uniunii Europene – din cauza dezacordului formulat de regiunea sa francofonă Valonia.
Alexander Lambsdorff şi-a exprimat totuşi speranţa că Belgia va putea rezolva problema apărută, astfel încât acordul să poată fi semnat în acest an.
În condiţiile date, premierul canadian Justin Trudeau şi-a amânat vizita prevăzută joi la Bruxelles pentru semnarea tratatului de liber schimb, iar o sursă europeană, citată de AFP, a anunţat că summitul UE-Canada ‘a fost anulat’ şi ‘deocamdată nu a fost fixată o nouă dată’.
Potrivit Reuters, alţi doi eurodeputaţi germani au criticat modul în care Uniunea Europeană a negociat acest acord.
Manfred Weber, preşedintele grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, a afirmat pentru Hessischer Rundfunk că a fost o greşeală să se permită tuturor parlamentelor europene să voteze asupra acestui acord comercial. ‘Nu se poate ca o singură mică regiune să blocheze toată Europa’, a declarat el.
La rândul său, social-democratul Bernd Lange, a declarat la postul Suedwestrundfunk că impasul în care se află acordul ar trebui să declanşeze o discuţie serioasă cu privire la procesul decizional european şi modalităţile de creare a consensului.
Săptămâna trecută, ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel, a declarat că nu se aşteaptă la un eşec la CETA, însă va fi necesar un timp pentru a se răspunde chestiunilor ridicate de Belgia şi de alte state.