Oficialul de la Atena a apreciat că s-a încheiat perioada cea mai dificilă pentru ţara sa: ‘Există cu siguranţă un licăr de speranţă, lumina de la capătul tunelului’.
Prin adoptarea unui pachet dur de măsuri de austeritate, Grecia a obţinut o mare parte din pachetul de asistenţă financiară convenit cu UE, BCE şi FMI.
‘Probabilitatea ieşirii Greciei din zona euro – Grexit – este acum extrem de redusă. Am reuşit o redresare a economiei, iar pieţele sunt mult mai optimiste. Depozitele revin la bănci, guvernul îşi achită arieratele către sectorul privat şi există o schimbare a modului în care ne priveşte Europa. Deci toţi indicatorii de bază sunt pozitivi. Ne-am îndeplinit obiectivele în proporţie de două treimi. Astfel oamenii pot avea speranţe’, a declarat Yannis Stournaras.
Dar, consideră BBC, mai sunt multe probleme de rezolvat. Rata şomajului în Grecia este acum cea mai ridicată din UE, de 26,8%. A crescut semnificativ numărul săracilor şi a persoanelor fără adăpost. Iar Grecia se confruntă cu al şaselea an de recesiune – cea mai gravă înregistrată de vreo ţară în istoria modernă.
Totuşi, ministrul elen de finanţe este încrezător că perioada dificilă se apropie de sfârşit, iar economia va reveni pe creştere în 2014, chiar dacă anul acesta va înregistra un declin estimat la 4,5%.
Mulţi analişti au prognozat la începutul lui 2012 o ieşire a Greciei din zona euro – Grexit – şi încă se vorbeşte la debutul lui 2013 de Brexit – potenţiala ieşire a Marii Britanii din UE, în urma discursului de săptămâna trecută al premierului David Cameron. Dar ministrul elen de finanţe crede că ‘ar fi o greşeală gravă pentru Londra să părăsească UE. Marea Britanie aparţine Europei din punct vedere politic, financiar şi cultural’.
Întrebat dacă Grecia ar accepta ca Marea Britanie să renegocieze condiţiile statutului său de membru al UE, Yannis Stournaras a răspuns: ‘Nu. Aceasta ar deschide o cutie a Pandorei. Toată lumea ar vrea să facă la fel. Asta ar însemna sfârşitul UE’.