Sunt probleme cu monitorizarea suprafețelor pentru plata subvențiile în toată Europa. România solicită să nu se aplice penalități
Mai multe state membre, printre care și România, au atras atenția comisarului european pentru agricultură, în cadrul Agrifish de azi, că sistem integrat de monitorizare a suprafețelor nu funcționează optim, cu consecințe grave aasupra fermierilor care sunt împovărați de controale, riscă să dea banii de subvenții înapoi sau au fost plătiți de agențiile de plăți incorect.
Statele membre solicită astfel regândirea sistemului și penalități zero pentru fermieri, pentru 2023 care ar trebui considerat un an de test.
„În ultimele luni, fermierii cehi se confruntă cu controale disproporționate și o creștere a numărului de verificări. A trebuit să facem chiar și mai multe verificări la aceeași fermă și, din discuțiile cu celelalte state înțelegem ca acest lucru se întâmplă în toate statele membre. Metodologa trebuie schimbată pentru a reduce povara pe care o exercită asupra fermierilor”, a spus delegația din Cehia.
„Este imperios necesar ca 2023 să fie un an de test pentru implementarea sistemului de monitorizare a suprafețelor. România a întâmpinat dificultăți în identificarea corectă a suprafețelor și a culturilor aferente ceea ce a condus la o povară administrativă și probleme în evoluarea corectă a cererilor de sprijin. Suntem de acord cu solicitarea privind revizuirea liniilor directoare ale Comisie și privind calitatea sistemului integrat de administrare si control (IACS) și continuarea discuțiilor. Susținem propunerea ca în 2023 să nu exista repercusiuni financiare pentru beneficiarii PAC având în vedere erorire survenite în sistemele de monotorizare a suprafețelor” a transmis și delegația Română.
Sistemul de monitorizare a suprafețelor se folosește pentru a detecta cazurile de neconformitate dintre ceea ce declară fermierul pentru a primi subvenții și ce se întâmplă pe teren.