„Suntem pregătiţi să construim corvete pentru Forţele Navale Române, în cazul în care vom câştiga licitaţia” – Mauro Leboffe
1. Cât de importante sunt şantierele Vard Tulcea şi Vard Brăila pentru Fincantieri, pentru afacerile Grupului italian la nivel global?
Vard Tulcea şi Vard Brăila sunt dovada prezenţei puternice pe care Fincantieri o are în România prin subsidiara VARD. Aceste două şantiere sunt foarte importante pentru business-ul nostru global. Sunt doi piloni strategici pentru ceea ce înseamnă operaţiunile Grupului nostru. Vard Tulcea şi Vard Brăila sunt de departe cele mai active şantiere navale din România, unde se lucrează la capacitate maximă. Aş vrea să subliniez faptul că sunt şi un jucător cheie în peisajul economic din România. Vă dau câteva cifre în acest sens: aproximativ 8.000 de oameni lucrează pe aceste şantiere – dintre care 5.000 sunt angajaţi direcţi, iar 3.000 sunt subcontractori. Prin urmare, Fincantieri este cu mândrie cel mai mare angajator din industria construcţiilor de nave din România. Mai mult, avem în România 400 de ingineri de design, angajaţi direct de către VARD, care ne asigură o bază credibilă pentru transferul de know-how. Transferăm tehnologie şi know-how de mulţi ani la Tulcea şi Brăila şi am reuşit, cu succes, să transformăm aceste şantiere, care acum sunt considerate a fi unele dintre cele mai moderne din Europa. Aş vrea să vă mai dau un număr important: 150 milioane de euro. Aceasta este suma investită în cele două şantiere în ultimii 10 ani, dintre care 50 de milioane de euro au fost investite doar în ultimii 5 ani, astfel încât şantierele să devină competitive şi să fie pregătite să construiască orice model de navă.
2. Dacă Fincantieri câştigă licitaţia pentru corvete, sunt aceste două şantiere pregătite să construiască navele cerute de Forţele Navale Române?
Da, 100%. Şi, în plus, angajamentul de a crea o bază de mentenanţă şi un centru de pregătire în şantierele noastre din România. Ambele şantiere, din Tulcea şi Brăila, sunt pregătite să construiască corvete şi nu ar fi necesară nicio operaţiune semnificativă de modernizare a facilităţilor. Acest lucru se datorează faptului că am investit continuu atât în implementarea tehnologiei de ultimă generaţie, cât şi în protecţia mediului, un aspect de mare importanţă pentru Fincantieri, având în vedere că Delta Dunării, care este în apropiere, este un obiectiv protejat UNESCO. Graţie acestor investiţii derulate de-a lungul anilor, aceste două şantiere au construit coci pentru o gamă largă de nave, de la offshore la vase specializate, iar recent, ca parte a Fincantieri, au intrat pe un nou segment de piaţă, acela al navelor pentru expediţii. Acum suntem pregătiţi pentru acest proiect foarte important: să construim corvete pentru Forţele Navale Române, în cazul în care vom câştiga licitaţia. Avem expertiza, avem facilităţile şi avem capacitatea de a le construi.
3. Aveţi suficienţi angajaţi – ca număr şi calificare – în cele două şantiere pentru acest proiect al corvetelor? Aveţi nevoie să mai angajaţi oameni?
Aşa cum am menţionat, Fincantieri este cel mai mare angajator din industria construcţiilor de nave din România. Dincolo de acest aspect, să nu uităm că Fincantieri este unul dintre cele mai mari grupuri din industria construcţiilor de nave din lume, cu 20 de şantiere pe 4 continente şi cu peste 19.000 de angajaţi. Avem sute de ingineri de design în România şi muncitori calificaţi şi specializaţi. Să construim o navă militară în ţară ar fi o provocare frumoasă pentru toată lumea şi, bineînţeles, am beneficia de expertiza globală a Fincantieri în acest domeniu. Grupul italian are printre clienţii săi Forţele Navale ale Italiei, Marina Statelor Unite şi alte forţe navale străine şi este partenerul unora dintre cele mai importante companii europene din domeniul apărării, în cadrul unor programe multinaţionale. Avem o experienţă îndelungată şi dovedită, precum şi o tradiţie de renume în transferul de tehnologie, sprijinind multe forţe navale şi, totodată, economiile acelor ţări prin transfer de know-how. Astfel, le creşte capacitatea de a construi nave militare şi de a efectua pe plan intern operaţiunile necesare de mentenanţă.
Recrutăm prin toate mijloacele în ţară. Aici, în România. Avem propriile centre de pregătire şi suntem autorizaţi să oferim cursuri de pregătire pentru oţelari, sudori, tubulatori şi, mai recent, pentru macaragii. Atunci când avem nevoie recrutăm şi muncitori necalificaţi, apoi ne ocupăm de pregătirea lor în cadrul unor cursuri interne de 3-4 luni. Ca strategie pe termen lung, avem acorduri de cooperare cu universităţi şi licee, avem programe de finanţare şi burse pentru unele dintre aceste instituţii de învăţământ. Astfel susţinem pregătirea profesională a celor care îşi doresc să muncească în şantierele noastre şi ne concentrăm şi pe specializarea continuă a angajaţilor, pentru fi mereu la zi cu pregătirea. Tot ca strategie, Vard Tulcea şi Vard Brăila se ajută în operaţiunile derulate. Putem muta producţia de pe un şantier pe altul pentru a o distribui în aşa fel încât ambele şantiere să aibă o activitate echilibrată şi să se sprijine reciproc când numărul comenzilor creşte înr-o parte şi scade în cealaltă.
4. Veţi lucra cu furnizori români pentru acest proiect?
Fincantieri are avantajul oferit de o particularitate a industriei italiene de apărare, unde o reţea de companii mici şi mijlocii cooperează cu cele mari, internaţionale. Acest model de business formează scheletul unui lanţ de aprovizionare foarte eficient, pe care compania este capabilă să-l dezvolte şi în România, cu companii româneşti. Programul corvetelor ar fi un proiect care ar implica furnizori români, aşa cum ne-am demonstrat deja capacitatea de a construi o reţea puternică de furnizori în ţară, în segmentul navelor de croazieră. Strategia noastră este să acţionăm la nivel local şi să contribuim la dezvoltare şi creştere pe plan local. Proiectul corvetelor ar însemna business pentru multe companii româneşti, care ar deveni parte dintr-un important lanţ de aprovizionare.
5. Aveţi în plan investiţii noi pentru şantierele de la Tulcea şi Brăila în viitorul apropiat?
Pentru Vard Brăila, planul de investiţii pe 2018 se ridică la aproximativ 10 milioane de euro şi include înlocuirea unei macarale. În ceea ce priveşte Vard Tulcea, zona în care se află platformele pe care sunt construite navele va fi mărită şi optimizată; investiţii vor fi făcute în sectorul logistic – la depozite, zone de locuire, zone destinate subcontractorilor. Acestea fiind spuse, în următorii ani VARD va continua să investească în şantierele sale pe câteva direcţii principale: îmbunătăţirea permanentă a programelor de sănătate şi securitate la locul de muncă şi a condiţiilor de muncă, protejarea mediului şi investiţii pentru sporirea calităţii şi eficienţei.
6. Fără proiectul corvetelor, va continua Fincantieri afacerile în România ca până acum, la acelaşi nivel?
Răspunsul foarte scurt este: Da, bineînţeles. Pentru Fincantieri, programul corvetelor ar fi o oportunitate de creştere şi consolidare a prezenţei pe care o avem în ţară prin Vard Tulcea şi Vard Brăila. Dar, suntem aici de ani buni şi suntem aici pentru că ne dorim să rămânem. Grupul este un partener industrial pe termen lung, care aduce valoare printr-o creştere continuă a portofoliului. Compania are un angajament în România şi vrea să readucă la viaţă industria construcţiilor de nave din ţară dincolo de programul corvetelor. La Vard Tulcea şi la Vard Brăila activitatea este asigurată atât timp cât compania construieşte nave. Şi Grupul are comenzi semnate până în 2025. Ne vom continua afacerea în România cu sau fără contractul pentru construirea corvetelor. Avem un parteneriat pe termen lung cu România.