Carrefour continuă investițiile în brandul hibrid Supeco. Au ajuns la 28 de supermarketuri
Lanțul Supeco, formatul hibrid cash&carry cu discount creat de francezii de la Carrefour pentru piața spaniolă în 2012, se extinde agresiv la nivel local pe fondul apetitului crescut al românilor pentru magazinele cu prețuri mici. Retailerul a ajuns la un lanț de 28 de unități prin inaugurarea, la Timișoara, a unui magazin de aproximativ 1500 de metri pătrați și o ofertă de peste 4.000 de produse.
De la începutul anului, compania a adăugat astfel rețelei cinci unități, prima inaugurare fiind în luna martie, la Călărași, după ce în februarie au închis un magazin din Balș. În 2019, retailerul Carrefour, care deține controlul Supeco Investment SRL, a deschis 11 magazine pe acest format.
Continuarea investițiilor pe acest segment se explică inclusiv prin modificarea obiceiurilor de consum ale românilor. Potrivit unui studiu GFK, magazinele de tip discount sunt marii câştigători ai comerţului modern. Astfel, cu o creştere de 37% în valoare faţă de ianuarie – iunie 2019, magazinele de tip discount surclasează supermarketurile şi devin al doilea jucător din comerţul modern din punct de vedere al cotei de piaţă valorice. În aceeaşi perioadă din 2019, ritmul de creştere era de două ori mai mic şi acestea acopereau doar 16% din total cheltuieli pe bunuri de larg consum.
Conceptul Supeco presupune că produsele pot fi achiziționate la bucată sau în volume mari, iar pentru a menține prețurile jos retailerul are costuri reduse cu energie, nu face investiții în decorațiuni, publicitate, mobilier sau rafturi și cumpără de la producători locali pentru a face economii la transport.Nu în ultimul rând, stocurile de marfă sunt depozitate direct în magazin, pentru economie de spațiu.
Spre exemplu, supermarketul din Timișoara dispune de peste 650 de produse cu reduceri pentru volume mari, dedicate familiilor: cu cât crește numărul de produse cumpărate, prețul per bucată scade. În general, magazinele vând produse proaspete și de larg consum: lactate-brânzeturi, mezeluri, măcelărie, băcănie, panificație și patiserie, legume-fructe, produse aperitiv, semipreparate, produse congelate, apă, sucuri, băuturi, produse internaţionale, BIO şi dietetice, dar şi peste 200 de produse nealimentare de igienă şi de întreţinere a casei.
Supeco a raportat în 2019 o cifră de afaceri de 416,7 milioane de lei, cu 57,6% peste 2018. Pierderile companiei au crescut însă aproape la fel de accelerat, până la 8,2 milioane de lei, de la aproximativ 3,3 milioane de lei.