Suprafaţa totală de pe care se obţin produse ecologice în România a ajuns la 450.000 de hectare

Produsele ecologice se obţin, în prezent, în România, de pe o suprafaţă totală de 450.000 hectare, în creştere semnificativă faţă de anul 2007, când aceasta însuma 130.000 de hectare, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de specialitate, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Economica.net - mie, 05 iun. 2013, 10:36
Suprafaţa totală de pe care se obţin produse ecologice în România a ajuns la 450.000 de hectare

‘În ceea ce priveşte agricultura ecologică din România, dacă în 2007 suprafaţa de pe care se obţineau produse bio era de 130.000 de hectare, azi produsele se obţin de pe 450.000 hectare. Creşterea a fost posibilă atât datorită stimulentelor financiare, dar şi pieţei de desfacere generoase atât la noi, cât şi la export. Trebuie să ajutăm în continuare agricultura ecologică. Produsele bio româneşti sunt apreciate pe piaţa din Germania, Franţa etc’, a afirmat Constantin.

Potrivit şefului MADR, numărul operatorilor care activau pe piaţa produselor ecologice a ajuns, în 2013, la 15.000, în creştere cu peste 8.000 comparativ cu rezultatele din 2007.

‘Dacă în 2007 existau mai puţin de 3.000 de operatori în agricultura ecologică, în acest an numărul lor a ajuns la 15.000. Există şanse de creştere, până la sfârşitul anului, la 20.000 de operatori. Ministerul Agriculturii trebuie să se adapteze la această creştere. În acest sens, vă spun că, dacă în 2010, ajutoarele pe suprafaţă acordate operatorilor bio a fost de două milioane de euro, în 2012-2013 suma a ajuns la şapte milioane de euro’, a spus ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a menţionat, totodată, că viitoarea Politică Agricolă Comună /PAC/ va fi mai verde ca niciodată, ţinând cont de faptul că un sfert din alocarea financiară 2004-2020 trebuie să fie destinată măsurilor de agro-mediu.

‘Viitoarea PAC este verde şi reprezintă un îndemn pentru autorităţile naţionale. Practic, 25% din viitoarea alocarea financiară de peste şapte miliarde de euro, trebuie să meargă pe măsuri de agro-mediu. Viitorul Program Naţional de Dezvoltare Rurală va avea, în afară de măsuri clasice, trei subprograme importante: pentru ajutorarea producătorilor de lapte, un program pentru zona de pomicultură şi unul dedicat zonei submontane, având în vedere recomandarea Comisiei Europene. În viitoarea formă de sprijin acordată României, am făcut solicitarea în Consiliul de Miniştri să facem plata pe suprafaţă şi după 2014. Această plată este condiţionată de existenţa unor condiţii agricole prietenoase cu mediul. Un fermier poate primi plata integrală sau mai puţin cu 30%, numai dacă respectă condiţiile prietenoase cu mediul’, a explicat ministrul Agriculturii.

Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică Bio-România au organizat, miercuri, o conferinţă dedicată Zilei Mondiale a Mediului, sărbătorită la nivel global în data de 5 iunie, sub sloganul ‘Gândeşte-Mănâncă-Salvează!’.

Te-ar mai putea interesa și
Republica Moldova va procura mai multă energie electrică din România după 1 ianuarie 2025
Republica Moldova va procura mai multă energie electrică din România după 1 ianuarie 2025
Republica Moldova ar urma să procure mai multă energie electrică din România, după 1 ianuarie 2025, în special în cazul în care Centrala termoelectrică din regiunea transnistreană va opri......
YouTube aproape blocat în Rusia. Putin spune că „încalcă legile rusești”
YouTube aproape blocat în Rusia. Putin spune că „încalcă legile rusești”
Autoritățile ruse au început blocarea de facto a platformei YouTube prin așa-zisa „încetinire”. Subiectul este discutat ...
China vrea relaţii mai bune cu Japonia
China vrea relaţii mai bune cu Japonia
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a avut miercuri o întâlnire la Beijing cu omologul său japonez, Takeshi Iwaya, în ...
Ca agresor, Rusia și-a atins obiectivul – Andrus Merilo, comandanul Forțelor de Apărare ale Estoniei
Ca agresor, Rusia și-a atins obiectivul – Andrus Merilo, comandanul Forțelor de Apărare ale Estoniei
Comandantul Forțelor de Apărare ale Estoniei, Andrus Merilo, a declarat într-un interviu că Rusia, în calitate de agresor, ...