‘Îmbunătăţirea datelor privitoare la resursele forestiere este esenţială pentru stoparea despăduririlor şi a degradării pădurilor’, precizează într-un comunicat FAO (organizaţie cu sediul la Roma), preluat de AFP.
‘Dacă vrem serios să punem capăt despăduririlor, conform obiectivului FAO +Zero despăduriri ilegale+, va trebui să plecăm de la informaţii şi date fiabile’, a spus directorul general al FAO, Jose Graziano da Silva, citat în comunicatul menţionat.
Potrivit acestui studiu – primul care arată evoluţia utilizării terenurilor forestiere în ultimii 20 de ani -, suprafeţele împădurite au scăzut cu circa 5,3 milioane de hectare pe an, ceea ce înseamnă, pentru perioada 1999 – 2010, o pierdere netă echivalând cu o suprafaţă mai mare de patru ori decât cea a Italiei sau o dată şi jumătate decât cea a Columbiei.
Concluziile unui studiu mondial de teledecţie arată că suprafeţele împădurite totale erau în 2010 de 3,89 miliarde de hectare (circa 30% din partea neacoperită de apă a Pământului).
La scară mondială, scăderea suprafeţelor împădurite produsă de tăierea copacilor şi catastrofe naturale în perioada menţionată a fost compensată parţial de plantarea cu arbori a unor suprafeţe şi extinderea pădurilor naturale.
Potrivit FAO, există diferenţe mari între regiuni, 45% din pădurile totale fiind tropicale, 31% – boreale, 16% – temperate, şi 8% – subtropicale. ‘Pădurile tropicale au scăzut în America de Sud, Africa şi Asia, în America de Sud existând cele mai mari pierderi în termeni absoluţi. Ea este urmată de Africa tropicală, în timp ce în Asia subtropicală şi temperată au fost făcute împăduriri’, se arată în comunicat.
La alcătuirea acestui raport, FAO a colaborat cu peste 200 de experţi din 107 ţări, în cadrul unui parteneriat între FAO, statele membre ale organizaţiei şi Centrul de cercetări al Comisiei Europene (CCR).