Supraveghere video pentru activităţile din secţiile de votare, după închiderea urnelor. STS va asigura terminalele – proiect
„Operatorul de calculator al biroului electoral al secţiei de vot asigură înregistrarea video-audio neîntreruptă a procedurilor realizate de la încheierea votării şi până la părăsirea localului secţiei de vot de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, în scopul asigurării posibilităţii organismelor electorale de a verifica respectarea dispoziţiilor art. 92 şi art. 93 din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în proiectul de hotărâre publicat de Ministerul Afacerilor Interne.
Proiectul de act normativ îi obligă pe operatorii de calculator existenţi în fiecare secţie de votare să realizeze înregistrarea audio-video dintr-o poziţie fixă, de la o distanţă medie, pe un cadru general. De asemenea, i se interzice operatorului de calculator să realizeze copii ale înregistrării ori să permită accesul altor persoane la înregistrare. Dispoziţiile se aplică şi pentru procedurile de numărare a voturilor prin corespondenţă.
Potrivit reglementărilor care ar urma să intre în vigoare, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) este cel care asigură terminalele informatice necesare înregistrării video-audio. Tot STS ar urma să verifice şi existenţa înregistrării video-audio şi să consemneze aspectele constatate în procesul-verbal de primire a terminalelor informatice.
Înregistrările se păstrează trei luni de la data publicării rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial.
De asemenea, în cazul în care există dubii în privinţa organizării alegerilor, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va putea pune la dispoziţia organismelor electorale, pentru soluţionarea unei contestaţii, copii ale înregistrării, potrivit proiectului.
O altă noutate privind măsurile tehnice ale organizării alegerilor este că Ministerul Afacerilor Interne va achiziţiona, potrivit proiectului, nu doar timbrele autocolante, ca până acum, ci şi „plicurile din plastic transparent, înseriate, prevăzute cu sistem de sigilare, necesare în cadrul procedurilor de la art. 92 alin.( 1) teza I din Legea nr .208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi confecţionarea ştampilelor cu menţiunea «Votat». Procedurile respective vizează introducerea ştampilelor într-un plic care se sigilează prin aplicarea ştampilei de control a secţiei de votare.