Datele naţionale privind evoluţia justiţiei, care trebuie să autorizeze orice cerere de supraveghere, arată că numărul mandatelor s-a ridicat la 13.624 în 2011, faţă de 15.864 în 2010. În 2008, au fost acceptate 5.988 de cereri.
Raportul precizează că este dificil să refuzi vreo cerere. Parlamentarii propun limitarea numărului instituţiilor care pot depune o cerere de supraveghere specială.
„Se abuzează de aceste instrumente de supraveghere specială, în timp ce eficienţa lor rămâne scăzută”, a apreciat deputatul de stânga Maya Manolova. Aproape 95 la sută din informaţiile strânse nu sunt folosite niciodată de justiţie.
Asociaţiile de apărare a drepturilor cetăţeanului, care au obţinut o decizie favorabilă din partea Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) împotriva Bulgariei şi a tehnicilor sale de supraveghere, au anunţat săptămâna trecută că vor să depună o nouă plângere.
Supravegherea cetăţenilor este o temă sensibilă în Bulgaria, deoarece trimite la trecutul comunist al ţării şi la un regim care a folosit mult aceste tehici între 1944 şi 1989.