Supravegherea pe Internet practicată de către FBI este anticonstituţională

Economica.net
18 03. 2013
0427_cyber_full_600_64247400

„Patriot Act”, adoptat după atacurile de la 11 septembrie, autorizează FBI să trimită asemenea scrisori unor grupuri private cu scopul de a obţine de la acestea informaţii necesare în vederea supravegherii unor conturi pe Internet, interzicându-le, în acelaşi timp, să dezvăluie că le-au fost adresate asemenea solicitări.

Google a anunţat recent că a primit din partea Guvernului între zero şi 999 de solicitări, în perioada 2009-2012. Aceste solicitări au vizat anual între 1.000 şi 1.999 de conturi, cu excepţia anului 2010, când solicitările au vizat între 2.000 şi 2.999 de conturi, potrivit Google, care a precizat că nu oferă date exacte, la solicitarea autorităţilor.
În hotărârea pronunţată vineri, Susan Illston, o judecătoare de la un tribunal din San Francisco (California, vest), notează că unele elemente sugerează că zeci de mii dintre aceste solicitări sunt trimise anual şi că, în 97% din cazuri, ele sunt însoţite de o interdicţie cu privire la menţionarea existenţei lor.

„Utilizarea generalizată a acestor ordine de nedivulgare (…) evidenţiază un risc la adresa libertăţii de exprimare, în contextul în care acest lucru nu este necesar”, scrie judecătoarea în hotărâre.

Interdicţia pe care a hotărât-o va intra în vigoare în termen de 90 de zile, pentru a permite legislatorilor americani să facă apel, „dată fiind importanţa problemelor constituţionale şi de securitate aflate în joc”, adaugă ea.
Această hotărâre a fost pronunţată în urma unei plângeri depuse în 2011 de către un grup de apărare a libertăţii Internetului, Electronic Frontier Foundation (EFF), în numele unui grup de telecomunicaţii care îşi păstrează anonimatul.

„Suntem foarte mulţumiţi că tribunalul a recunoscut erorile (acestui sistem) cu privire la Constituţie”, a comentat Matt Zimmerman, din cadrul EFF.