Surpriza din topul exportatorilor de produse agroalimentare. Cei doi mari producători de țigarete, Philip Morris și British American Tabacco înlocuiți de traderi
Dependența de cereale a balanței comerciale cu produse agroalimentare a devenit și mai acută în primele opt luni ale acestui an, arată ultimele date ale Institutului Național de Statistică, consultate de Economica. Din cele peste 8 miliarde de euro cât a încasat România din export, 2,1 miliarde de euro (27,1%) au fost generate de primele cinci cele mai mari companii exportatoare, toate cu afaceri din zona tradingului de cereale.
Spre comparație, în perioada similară a anului trecut, primele cinci companii exportatoare au generat cu 3 puncte mai puțin (23,8% din total export de produse agroalimentare), respectov 1,29 de miliarde de euro, iar printre ele se afla și un producător de țigări, respectiv Philip Morris.
Cine susține exporturile de mâncare ale României
Mai exact, din datele INS, cel mai mare exportator de produse agroalimentare din primele opt luni ale anului este, ca și anul trecut, traderul Cofco International România (fosta Nidera), parte a grupului COFCO, cea mai mare companie agroalimentară din China.
Un business de peste 5,5 miliarde de lei în 2021, Cofco este o prezență stabilă în clasamentele locale legate de activitățile de import export de cereale.
Urmează, în locul Phillip Morris anul trecut, Glencore Agriculture BV (actualmente Viterra), una dintre companiile grupului elvețian Glencore, care operează în 37 de state ale lumii și a fost dintotdeauna unul dintre cei mai mari jucători locali pe piața tradingului de cereale. Din datele Termene.ro, Viterra România S.R.L., filiala locală a grupului, este controlată integral prin societatea olandeză Ammizinc B.V și a raportat în 2021 o cifră de afaceri de 3,4 miliarde de lei (452,3 milioane de euro).
Arabii de la Al Dahra vin puternic din urmă ca și Ameropa Grains
Pe poziția a treia figurează Cargill Agricultura S.R.L., după un salt de o poziție. Cargill România face parte din grupul american cu același nume și a raportata pentru 2021 afaceri în valoare de 4,1 miliarde de lei. O creștere semnificativă în exporturi, ceea ce i-a permis un salt de patru poziții, de pe opt pe patru, a raportat-o însă grupul arab Al Dahra, care a preluat în 2019 terenul de 57.700 de hectare din Insula Mare a Brăilei, prin achiziția companiei Agricost.
Citește și