Metroul de Drumul Taberei bate pasul pe loc. Când e gata, cât a costat până acum şi câţi bani ne-a dat UE
Lucrările la structura de rezistenţă a Magistralei 5 de Metrou, Tronsonul 1 Drumul Taberei – Eroilor, sunt finalizate în proporţie de 80%, tot atât cât erau şi în luna noiembrie, la precedenta informare a Metrorex. Între timp însă, s-a surpat asfaltul în zona Eroilor, din cauza lucrărilor din subteran, astfel că Metrorex şi constructorii au trebuit să repare stricăciunile(încă lucrează la ele), ceea ce a ţinut pe loc proiectul M5. „Mai sunt de efectuat lucrări de deviere reţele utilitare, execuţie accese în staţii şi refacerea suprafeţelor de teren afectate de construcţie”, spun reprezentanţii Regiei.
Dacă ne raportăm la luna iunie 2015, când ECONOMICA.NET a cerut Metrorex stadiul lucrărilor la M5, observăm că progresul făcut de constructori este de doar 2%. Mai mult, estimarea Regiei că 90% din lucrări vor fi terminate la sfârşitul lui 2015 s-a dovedit prea optimistă. „Lucrările la structura de rezistenţă a Magistralei 5 de Metrou, tronsonul Valea Ialomiţei – Eroilor 2 sunt realizate în proporţie de 78% şi vor ajunge la un grad de realizare de 90% până la sfârşitul anului”, spuneau, în 23 iunie 2015, reprezentanţii Metrorex. Metroul de Drumul Taberei, cu tot cu finisaje, căi de rulare, automatizare şi instalaţii va fi gata în semestrul 2 al anului viitor, apreciau, atunci, reprezentanţii metroului bucureştean
După datele la zi, noile estimări ale Metrorex sunt că, în martie 2017 locuitorii din Drumul Taberei ar trebui să meargă deja cu metroul. Practic, în 13 luni, toate lucrările ar trebui să fie gata, inclusiv testele cu materialul rulant şi dispozitivele de semnalizare. Până atunci însă, mai trebuie efectuat restul de lucrări la structura de rezistenţă şi finisajele. Realizarea finisajelor a început doar timid iar lucrările sunt estimate a dura un an. „Finisajele pe Magistrala 5 sunt în stadiu incipient. Se vor finaliza la începutul anului 2017”, arată Metrorex.
Cât a costat până acum, cât mai este de plată. Ce a decontat UE
Metrorex a plătit lucrări efectuate la M5, de la începutul proiectului , în 2011, de 1,527 miliarde de lei cu TVA. „Mai sunt de plătit 1,198 miliarde de lei”, precizează Metrorex. Din totalul sumelor plătite, UE a decontat jumătate.
Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor este finanţata din fonduri structurale nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Sectorial Transport 2007-2013.
Magistrala 5 va fi realizată în două etape: tronsonul Drumul Taberei – Universitate, în prima etapă de execuţie şi Universitate – Pantelimon, în etapa a doua.
Tronsonul 1 Drumul Taberei – Eroilor al Magistralei 5 Drumul Taberei-Pantelimon, în lungime totală de 6,8 km, va avea un depou şi zece staţii de metrou: Râul Doamnei, Valea Argeşului, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor.
Constructorul secţiunii Râul Doamnei – Eroilor este Asocierea Astaldi (Italia) – FCC Construccion (Spania) – Delta ACM (Romania) – AB Construct (România).