Surplusul de gaze naturale este atât de mare încât diminuarea livrărilor Rusiei nu mişcă preţurile în UE – Bloomberg

Europa se confruntă cu un surplus atât de mare de gaze naturale, ca urmare a scăderii cererii din cauza pandemiei de coronavirus, încât preţurile nu se mişcă nici măcar când cel mai mare furnizor al Europei îşi reduce livrările în regiune, transmite Bloomberg citat de Agerpres.
Economica.net - mie, 03 iun. 2020, 05:59
Surplusul de gaze naturale este atât de mare încât diminuarea livrărilor Rusiei nu mişcă preţurile în UE - Bloomberg

Săptămâna trecută, grupul rus Gazprom PJSC a redus la zero livrările prin conducta cheie Yamal-Europe, care trece prin Belarus şi Polonia, însă această decizie nu a fost suficientă pentru a impulsiona preţurile.

„Cererea de gaze naturale este foarte slabă iar preţurile reduse semnalează că trebuie redusă oferta”, subliniază Trevor Sikorski, analist la Energy Aspects Ltd. în Londra.

Preţurile la Dutch Title Transfer Facility, cea mai mare piaţă de tranzacţionare din Europa, au coborât luna trecută până la 3,365 euro pentru un Megawatt oră, aproximativ 40 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. Acest nivel al preţurilor sugerează că indicatorii economici s-au deteriorat chiar şi pentru producătorii cu costuri reduse, cum este Gazprom, care plăteşte, în medie, costuri de tranzit de 47 de dolari pentru 1.000 de metri cubi pentru utilizarea altor conducte decât Nord Stream, susţine VTB Capital.

„Nu există cerere pentru gaze naturale iar preţurile sunt atât de reduse la acest moment încât toţi furnizorii au probleme”, susţine Hadrien Collineau, aanalist la WoodMackenzie Ltd.

Gazprom a avertizat deja că în acest an exporturile sale vor scădea până la aproximativ 167 miliarde de metri cubi, de la un nivel de 199 miliarde de metri cubi anul trecut.

De asemenea, livrările de gaze naturale ale Norvegiei au scăzut şi ele cu aproximativ 11% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Ţara ar putea diminua, atât cât este posibil, producţia la cele două câmpuri gazifere flexibile (Troll şi Oseberg), din cauza condiţiilor proaste de pe piaţă, susţine Trevor Sikorski, analist la Energy Aspects.

„Producătorii trebuie să reducă livrările iar întrebarea este în ce măsură, având în vedere faptul că au obligaţia de a pune la dispoziţie gaze, chiar dacă cererea este slabă”, avertizează Christoph Merkel, director la firma de consultanţă Merkel Energy.

 

Te-ar mai putea interesa și
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit în sus produsul intern brut (PIB) din 2023 cu 2,7%, până la 129,4 mii de miliarde de yuani (17,73 mii de miliarde de dolari), a declarat joi un înalt oficial din statistică,......
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Un cartier din România are o ofertă generoasă pentru cei care sunt în căutarea unui apartament de închiriat. Aflată ...
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii ...
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...