Surpriză: ANRE s-a răzgândit și crește tarifele de transport și distribuție a energiei electrice de la 1 ianuarie. Care sunt majorările

24 11. 2021
curent_gaz_contor_34838800

ANRE a publicat noile tarife propuse pentru fiecare dintre societățile de distribuție din cele opt zone ale țării, plus tarifele de transport și sistem percepute de Transelectrica, tarife care urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie.

Consumatorii casnici nu vor resimți nicio creștere însă, pentru că prețul final, care include și aceste tarife, este plafonat până la 31 martie 2022. La fel cei noncasnici mici, pentru că, tot până atunci, sunt scutiți de la plata tarifelor de rețea.

“Urmare a analizei datelor transmise de operatorii de distribuție concesionari, ANRE a efectuat pentru fiecare operator de distribuţie concesionar, conform prevederilor Metodologiei, calculele prin care s-au stabilit tarifele de distribuţie pentru anul 2022, cu luarea în considerare a veniturilor ţintă iniţiale (calculate pe baza costurilor prognozate reglementate ale serviciului de distribuţie) şi a corecţiilor anuale aferente anului 2020, precum şi a ajustărilor venitului reglementat aferent anului 2022 corespunzătoare costurilor suplimentare estimate pe care operatorii de distribuţie le vor înregistra în anul 2022. O contribuţie importantă în venitul reglementat aferent anului 2022 o reprezintă costul cu achiziţia energiei electrice pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT), care a înregistrat începând cu luna iulie 2021 o creştere semnificativă cauzată de creşterile abrupte de preţ din piaţa de energie electrică” arată ANRE în fundamentarea noilor tarife de distribuție.

Cea pentru noile tarife ale Transelectrica este aproape identică

Iată care vor fi noile tarife de distribuție de la 1 ianuarie 2022, cu mențiunea că se referă la tarifele plătite de consumatori pentru joasă tensiune:

E-Distribuție Muntenia (Enel): 169,8 lei/MWh, creștere de 8%

E-Distribuție Banat (Enel): 176,7 lei/MWh, creștere de 9,3%

E-Distribuție Dobrogea (Enel): 211 lei/MWh, creștere de 6,5%

Delgaz Grid (E.On): 213,4 lei/MWh, creștere de 11,1%

Distribuție Oltenia (CEZ): 231 lei/MWh, creștere de 12%

Distribuţie Energie Electrică România (Electrica) Muntenia Nord: 205,2 lei/MWh, creștere de 11%

Distribuţie Energie Electrică România (Electrica) Transilvania Nord: 192,7 lei/MWh, creștere de 10,8%

Distribuţie Energie Electrică România (Electrica) Transilvania Sud: 194,9 lei/MWh, creștere de 9%

Iată și noile tarife ale Transelectrica:

Tariful mediu de transport: 23,69 lei/MWh, creștere de 15%

ANRE anunțase că nu crește tarifele, deocamdată

ANRE pusese în dezbatere publică, la începutul lunii un proiect de ordin prin care anunța că, în mod neuzual, aceste tarife nu se modifică de la 1 ianuarie, ci de la 1 aprilie, din cauza noii lelgislații de protecție a consumatorilor pe timp de iarnă. Iată ce a anunțat Autoritatea atunci:

“Având în vedere prevederile Legii conform cărora pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, pentru anumite categorii de clienţi finali se stabileşte plafonarea preţului final facturat la cel mult 1 leu/kWh și un preț de referință de 0,68 lei/kWh care includ valoarea tarifelor pentru serviciile de transport, sistem și distribuție a energiei electrice aplicate la data de 30.10.2021, se propune menținerea în vigoare a tarifelor considerate de Lege, până la data de 31.03.2022, respectiv menţinerea aplicabilităţii Ordinelor de aprobare a tarifelor de reţea”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordin.

“Corelativ, se prevede faptul că ANRE stabileşte şi aprobă tarifele pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, pentru serviciul de transport şi pentru serviciul de sistem aferente anului 2022 începând cu data de 01.04.2022”, a arătat atunci instituția

De ce s-a răzgândit ANRE?

Dincolo de alte investiții făcute de operatori care trebuie recunoscute în tarife, potrivit legii (de genul racordărilor gratuite) situația de acum este foarte delicată pentru operatorii de transport și distribuție.

Asta pentru că a crescut teribil costul de achiziție al energiei pentru CPT, pe fondul creșterii abrupte a prețurilor din piața de energie, același loc din care și distribuitorii de energie cumpără pentru consumul rețelelelor, așa cum furnizorii cumpără pentru consumul clienților finali.

Or, dacă aceste costuri cu funcționarea rețelei nu pot fi transferate în tarif, ele trebuie suportate de companii, numai că valoarea este foarte mare, peste 2 miliarde de lei doar la distribuție, ceea ce ar duce companiile pe pierdere, în condițiile în care serviciul de distribuție este unul cu o rata garantată a rentabilității recunoscute de ANRE, circa 6%. O consecință a acestui fapt, au spus companiile, este imposibilitatea de a se mai accesa fonduri europene pentru modernizările rețelelelor.

Repetăm, majorările nu vor fi suportate de consumatori decât de la 1 aprilie, pentru că până atunci este în vigoare mecanismul de plafonare/compensare. Creșterea va trebui suportată, până atunci, de la bugetul de stat.