Surpriză: Cine ameninţă supremaţia economică a Germaniei

Creşterea populaţiei, un regim de taxe reduse şi izolarea de problemele din zona euro ar putea permite Marii Britanii să devanseze Germania, devenind cea mai mare economie din Europa în următoarele două decenii, arată un studiu publicat joi de Centre for Economic and Business Research (CEBR), transmite The Guardian.
Economica.net - joi, 26 dec. 2013, 14:31
Surpriză: Cine ameninţă supremaţia economică a Germaniei

Conform acestui studiu, Germania, care timp de mai multe decenii a fost motorul economic al Europei, ar putea avea o economie mai mică decât cea a Marii Britanii în anul 2030. În plus, deşi va fi devansată de economiile emergente de genul India, Brazilia şi Rusia, Marea Britanie ar urma să fie a doua mare economie occidentală după cea a SUA.

Potrivit CEBR, Produsul Intern Brut al Marii Britanii ar urma să crească de la 1.590 miliarde de lire sterline în 2013 la 2.600 miliarde lire sterline în 2028, în timp ce pe prima poziţie la nivel global se va afla China cu un PIB de 20.500 miliarde de lire sterline, urmată de SUA cu un PIB de 19.700 miliarde de lire sterline.

‘Evoluţiile demografice positive graţie continuării imigraţiei şi o expunere mai mică la problemele din zona euro, combinate cu un nivel redus al taxelor potrivit standardelor europenne va încuraja un ritm de creştere mai rapid decât cel al majorităţii economiilor occidentale’, se arată în raportul CEBR. ‘Printre problemele care vor trebui rezolvate de Marea Britanie se numără nevoia de a-şi reorienta exporturile spre pieţele în creştere rapidă, rezolvarea relaţiei cu Uniunea Europeană şi posibilitatea separării, evidenţiată de referendumul privind independenţa Scoţiei din luna septembrie 2014’, subliniază CEBR.

Potrivit estimărilor CEBR, în 2028 China va devansa SUA pentru a deveni cea mai mare economie a lumii, PIB-ul Chinei urmând să fie de cinci ori mai mare decât cel al Indiei, care va ocupa poziţia a treia la nivel mondial. Pe locurile următoare se vor situa în ordine Japonia, Brazilia, Germania şi Marea Britanie. ‘Germania va ceda Marii Britanii poziţia de cea mai mare economie europeană în jurul anului 2030, din cauza creşterii mai rapide a populaţiei şi a dependenţei mai mici a Marii Britanii de alte economii europene’, estimează CEBR.

Pentru alte economii mari din zona euro, CEBR se aşteaptă la pierderi de poziţii. Astfel, Franţa, care în prezent este a cincea economie mondială, va ajunge pe locul 13 în anul 2028, în timp ce Italia (locul opt) va cădea până pe locul 15.

 

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...