Surpriză: Cine ameninţă supremaţia economică a Germaniei
Conform acestui studiu, Germania, care timp de mai multe decenii a fost motorul economic al Europei, ar putea avea o economie mai mică decât cea a Marii Britanii în anul 2030. În plus, deşi va fi devansată de economiile emergente de genul India, Brazilia şi Rusia, Marea Britanie ar urma să fie a doua mare economie occidentală după cea a SUA.
Potrivit CEBR, Produsul Intern Brut al Marii Britanii ar urma să crească de la 1.590 miliarde de lire sterline în 2013 la 2.600 miliarde lire sterline în 2028, în timp ce pe prima poziţie la nivel global se va afla China cu un PIB de 20.500 miliarde de lire sterline, urmată de SUA cu un PIB de 19.700 miliarde de lire sterline.
‘Evoluţiile demografice positive graţie continuării imigraţiei şi o expunere mai mică la problemele din zona euro, combinate cu un nivel redus al taxelor potrivit standardelor europenne va încuraja un ritm de creştere mai rapid decât cel al majorităţii economiilor occidentale’, se arată în raportul CEBR. ‘Printre problemele care vor trebui rezolvate de Marea Britanie se numără nevoia de a-şi reorienta exporturile spre pieţele în creştere rapidă, rezolvarea relaţiei cu Uniunea Europeană şi posibilitatea separării, evidenţiată de referendumul privind independenţa Scoţiei din luna septembrie 2014’, subliniază CEBR.
Potrivit estimărilor CEBR, în 2028 China va devansa SUA pentru a deveni cea mai mare economie a lumii, PIB-ul Chinei urmând să fie de cinci ori mai mare decât cel al Indiei, care va ocupa poziţia a treia la nivel mondial. Pe locurile următoare se vor situa în ordine Japonia, Brazilia, Germania şi Marea Britanie. ‘Germania va ceda Marii Britanii poziţia de cea mai mare economie europeană în jurul anului 2030, din cauza creşterii mai rapide a populaţiei şi a dependenţei mai mici a Marii Britanii de alte economii europene’, estimează CEBR.
Pentru alte economii mari din zona euro, CEBR se aşteaptă la pierderi de poziţii. Astfel, Franţa, care în prezent este a cincea economie mondială, va ajunge pe locul 13 în anul 2028, în timp ce Italia (locul opt) va cădea până pe locul 15.