Surpriza din balanța comercială cu produse agroalimentare. De la începutul stării de urgență, importurile de porumb au ajuns în top
În timp ce România interzicea exporturile de cereale pentru a asigura consumul intern, posibil perturbat de evoluția pandemiei de coronavirus, în țară au fost aduse cantități neobișnuit de mari de porumb, arată cele mai recente date furnizate de către Institutul Național de Statistică, la cererea ECONOMICA.NET. Porumbul a devenit astfel, după valoare, al doilea cel mai importat produs agroalimentar din lunile martie și aprilie, creșterile față de perioada similară a anului trecut fiind de 58% și respectiv 80%. Mai exact, în luna martie, în care Guvernul a instituit stare de urgență, importurile de porumb au totalizat aproximativ 44,5 milioane de euro, față de aproximativ 28 de milioane de euro în perioada similară a lui 2019. Totodată, în aprilie, luna în care Guvernul a interzis pentru o perioadă limitată exporturile de cereale către țări terțe, valoarea importurilor a fost de 31,3 milioane de euro, față de peste 17 milioane de euro cu un an în urmă.
Care este explicația
„Dacă luăm ca exemplu luna martie, totalul valoric raportat statistic pentru prumb este de 44 milioane de euro. Din aceasta valoare, jumatate este porumbul de sămânță, respectiv 22 milioane de euro. Mă aștept ca acest import să fie relativ constant de la an la an pentru că suprafața însămânțată nu se schimbă semnificativ. Din punct de vedere cantitativ, porumbul de sămânță este doar 5 tone. Porumbul pentru consum uman sau furajer reprezintă valoric tot 22 de milioane de euro, dar cantitativ vorbim de 144 mii tone”, explică pentru ECONOMICA.NET Vasile Varvaroi, președintele Asociaţiei Române a Comercianţilor de Produse Agricole, o asociaţie formată din cei mai importanţi traderi de cereale.
Potrivit acestuia, situația se explică și prin faptul că majoritatea porumbului importat provine din Ungaria și Bulgaria. „Aceste țări exportă parte din producția lor de porumb prin portul Constanța. Cantitatea totală de porumb tranzitata prin Portul Constanța, având origine Ungaria/Bulgaria, în lunile Aprilie-mai-iunie a fost de 900 mii tone. Se pare că o parte din aceste cantități apare în rapoartele oficiale ca import, urmând a fi re-exportată, în funcție de cum se desfășoară tranzacțiile dintre partenerii comerciali. Mă aștept ca aceste cantități să apară în rapoartele noastre statistice ca importate, în situația în care o firmă din România cumpără aceste cantitati de la parteneri comerciali din Ungaria și să nu apară dacă firmele din Ungaria fac exportul în nume propriu, în Constanța. Oricum, estimările noastre sunt că doar o mică parte din aceste cantități sunt în final consumate în România, probabil până la 100 mii tone pe an, iar motivul este simplu. România este la rândul ei o țară exportatoare de porumb și nu avem nevoie de importuri pentru asigurarea consumului intern. Tranzacțiile care se întâmplă pot apărea doar în situațiile unor conjuncturi specifice, să spunem în situația în care este nevoie de o calitate specială sau în anumite momente de piață când consumatorii situați în imediata vecinătate a frontierei primesc oferte de preț mai atractive din țările vecine. Este, in final, rezultatul existenței unei piețe comune, a mai explicat Varvaroi.
Carnea de porc-lider la importuri
Cele mai mari importuri din punct de vedere valoric, atât în martie cât și în aprilie, sunt însă la carnea de porc, fie ea proaspătă, refrigerată sau congelată. Din datele INS, în martie, România a importat carne de porc în valoare de 62,5 milioane de euro, cu 67,5% mai mult decât în martie 2019. În aprilie însă, am importat cu 11,3% mai puțin decât cu un an în urmâ, adică 38,4 milioane de euro.
Conform datelor Asociației Crescătorilor de Porci, România acoperă chiar și într-un an obișnuit doar 30% din necesarul de consum al populației. Importurile sunt astfel semnificative, an de an.
În luna martie, importuri semnificativ mai mari au fost și la citrice (plus 46%), dar și la brânză și caș (plus 22,4%), în timp ce pentru aprilie, INS consemnează un plus important la importurile de turte obținute după extracția uleiului de soia (pus 88%) și la grâu și meslin. De altfel, grâul a urcat în martie pe poziția a 7-a în clasamentul celor mai importate produse agroalimentare realizat de INS la cererea ECONOMICA.NET.
Prima lună cu Covid-19- au explodat exporturile
Per total, în luna martie, deficitul comercial cu produse agroalimentare al României a fost de 9 milioane de euro, cu importuri de 906 milioane de euro, cu 17% mai mari decât în perioada similară a lui 2019. Cel mai mult am importat din Germania (136 milioane de euro), Ungaria (127,3 milioane de euro), Polonia (92,8 milioane de euro) și Olanda (74,4 milioane de euro).
Exporturile au totalizat peste 728 de milioane de euro, cu 32,7% mai mult decât în 2019.
În aprilie, importurile au totalizat 662,7 milioane de euro, față de exporturi care au fost de numai 497 de milioane de euro. Comparativ cu 2019, importurile au scăzut cu 7%, iar exporturile cu 0,75%.