Surpriză: nouă ieftinire masivă a carburanților în România azi, după intrarea în vigoare a embargoului asupra petrolului rusesc
Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa pe 6 decembrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,11 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,28 lei/litrul.
Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 6,61 lei pe litru la benzină și 7,78 lei pe litru la motorină.
Așadar, comparativ cu prețurile de ieri, Petrom a ieftinit benzina și motorina cu 15 bani pe litru, în condițiile în care a operat o reducere de preț tot de 15 bani pe litru miercurea trecută, pe 30 noiembrie. Aceste modificări de o asemenea amplitudine ale prețului nu erau uzuale pentru compania petrolieră, care în general mișca prețurile cu patru-opt bani pe litru. După ieftinirea de săptămâna trecută prețul motorinei scăzuse sub pragul de opt lei pe litru, iar după ce de azi iată că și benzina se apropie de pragul de 6,5 lei pe litru.
În condițiile în care ieri a intrat în vigoare embargoul impus de Comisia Europeană asupra importurilor de petrol ruesc pe cale maritimă dar și plafonarea de preț de 60 de dolari pe baril putem considera ieftinirea masivă de azi drept o surpriză.
La momentul redactării acestei știri, cotația pentru Brent era de 83 de dolari barilul iar cea pentru sortimentul WTI de 78 de dolari barilul, prețuri foarte puțin schimbate de cele dinaintea impunerii embargoului.
Ministrul Energiei, Vitgil Popescu,a afirmat ieri că cele trei rafunării românești nu mai importă deloc țiței din Rusia. “Am avut “n” discuții cu toate companiile, cu toate rafinăriile, și, de azi, toți, și rafinăria Petrom, și rafinăria Petromidia, și rafinăria Petrotel, nu vor mai procesa țiței rusesc, s-au stabilit surse alternative și rute alternative.
Toate rafinăriile din România încă de săptămâna trecută procesează doar ţiţei non-rusesc, deci România este independentă de ţiţeiul rusesc. Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu petrol şi cu produse petroliere, odată cu intrarea în vigoare a embargoului. România a devenit independentă de petrolul rusesc”, a spus Popescu.
Ministrul a mai spus și că decizia Guvernului de a subvenţiona cu 50 de bani pe litru preţul carburanţilor s-a dovedit bună și, întrebat dacă va fi prelungită și după 1 ianuarie, atunci când măsura expiră, a afirmat că Guvernul va lua o decizie la jumătatea acestei luni, așa cum a făcut și la precedenta prelungire, care a intrat în vigoare la 1 octombrie.
Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.