Eliminată din cursa pentru secţiunea 5 din Autostrada Sibiu – Piteşti în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti, asocierea China Railway 14-th Bureau Co Ltd – Viaponte Rom a cerut luna trecută revizuirea deciziei CAB la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) urma să anunţe luna aceasta câştigătorul licitaţiei pentru lotul Curtea de Argeş – Piteşti din cel mai important proiect rutier al României. Pentru că asocierea chinezilor s-a dus la ICCJ, anunţarea câştigătorului se prelungeşte cu cel puţin şase luni, până se va pronunţa instanţa supremă, estimează reprezentanţii CNAIR.
Revizuirea este o cale extraordinară de atac, utilizată foarte rar în domeniul infrastructurii rutiere. Când aceasta a fost utilizată chiar de către CNAIR în cazul tronsonului 3 al Drumului Expres Craiova – Piteşti, procesul de la ICCJ a durat 11 luni.
Amintim că în august italienii de la Astaldi au obținut la Curtea de Apel București eliminarea din cursă a rivalilor din China, după ce Compania de Autostrăzi încercase același lucru de două ori înante, însă fără succes.
Mai exact, Curtea de Apel București a admis pe 12 august plângerea italienilor de la Astaldi împotriva unei decizii a Consililului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), prin care chinezii erau reprimiți la licitația pentru secțiunea 5 din Autostrada Sibiu – Pitești.
CNSC admisese pe 4 iulie contestația asocierii China Railway 14-th Bureau Co Ltd – Viaponte Rom împotriva deciziei prin care fusese exclusă a doua oară din cursa pentru secțiunea 5 de către CNAIR. Astfel, Compania de Autostrăzi era obligată a doua oară să reia în calcul oferta chinezilor care, înainte de exludere, se afla pe primul loc.
Secțiunea 5 din Autostrada Sibiu – Piteşti este amplasată în județul Argeș, are o lungime de 30,35 km. Traseul acesteia va începe în zona localităţii Curtea de Argeș și va continua paralel cu râul Argeș, până la actuala centură a Municipiului Pitești.
În octombrie 2017, CNAIR a primit opt oferte pentru secțiunea dintre Curtea de Argeș și Pitești (km 92+600 – 122+950), valoarea contractului pus la bătaie de Transporturi fiind de 1,83 miliarde de lei, fară TVA.
Autostrada Sibiu – Piteşti va avea o lungime de 123 kilometri şi va fi împărţită în cinci loturi, Sibiu – Boiţa, Boiţa – Cornetu, Cornetu – Tigveni, Tigveni – Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş – Piteşti, va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri.
Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est. Aceasta este cerută şi de către Dacia – Renault, cel mai mare exportator al României.