Surpriză pe piaţa de energie: Alro cumpără curent hidro de pe bursă, deşi are contract direct. De ce

11 09. 2014
electrica_79585300_88424000

În 5 şi 8 septembrie, Alro a cumpărat, în total, aproape 220 GWh de energie electrică, în trei licitaţii în care Hidroelectrica a lansat oferte de vânzare pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale. Alro a mai participat la alte patru licitaţii, în luna septembrie, lansate de Hidroelectrica, dar a pierdut. Preţul la care s-au făcut tranzacţiile este de circa 171 de lei. Energia va fi livrată de-a lungul anului viitor, în bandă. În plus, potrivit unor surse din piaţa de energie, Alro a mai cumpărat energie şi de pe piaţa contractelor bilaterale cu negociere continuă, acolo unde nu se pot vedea câştigătorii licitaţiilor.

De ce cumpăra Alro energie de pe bursă

Alro Slatina şi Hidroelectrica sunt părţi în cel mai cotroversat contract bilateral de vânzare-cumpărare de energie electrică. Alro primea de multă vreme energie hidro de la traderul Energy Holding, pe baza unui contract bilateral prin care traderul a ajuns să primească energie hidro mult sub preţul pieţei dar, ulterior, contractul a fost denunţat, iar Alro a primit energie direct de la Hidroelectrica. Sunt de notorietate relatările despre implicarea unor înalte personaje din viaţa politică (Theodor Stolojan, Valeriu Stoica) în chestiunea energiei hidro pe care trebuia să o primească Alro.
Ulterior, contractul dintre Hidroelectrica şi Alro, care se întinde până în 2018, a fost renegociat, stabilindu-se un preţ care să fluctueze în funcţie de cotaţia aluminiulu, între un maxim şi unul minim. Cantitatea acoperă teoretic tot consumul Alro: 3 TWh anual.

De ce a ieşit aşadar Alro la cumpărat energie hidro de pe bursă? Preţul pare a fi motivul, cu toate că preţul actual la care a cumpărat curent hidro de pe bursă, 171 de lei, este aproape identic cu cel minim din contractul bilateral-171,98 lei MWh.

Contactat, Gheorghe Dobra, CEO Alro, a refuzat să explice, pe motiv că este plecat din ţară. Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a spus că Alro ar consuma mai mult decât acoperă contractual iniţial şi de asta are nevoie de energie în plus.
„Cumpără în completare. Au nevoie de aproape 4 TWh, şi în contractul cu noi au 3 TWh” a spus Borza. Totuşi, Alro a anunţat recent că, în urma investiţiilor, îşi tot reduce consumul de energie electrică.

Şi dacă se reziliază contractul?

Borza a confirmat însă zvonurile din piaţa de electricitate referitoare la posibilitatea unei noi renegocieri sau chiar denunţări a contractului cu Alro. Preţul din contract, bun pentru Alro cu ani în urmă, este acum mai mare decât preţul de pe piaţa de energie, care a scăzut, în special din cauza supraofertei cauzate de producătorii de energie din surse regenerabile. Ca atare, Alro, suprataxată între timp şi prin sistemul de certificate verzi, încearcă să obţină un preţ cât mai bun pentru energia pe care o va consuma anul viitor.
„Este adevărat că Alro a cerut o renegociere a preţului din contractul cu Hidroelectrica, preţul pe care îl plătesc acum este de 182 de lei, mai mare decât cel de pe piaţă. Nu am fost de acord însă cu un preţ mai mic. Alro a beneficiat 10 ani de pe urma Hidroelectrica, de ce să nu beneficieze şi Hidroelectrica de pe urma Alro” ne-a declarat Borza.

Întrebat dacă există vreo acţiune intentată de Alro în instanţă, Borza a negat, dar a spus că nu este nevoie de aşa ceva, contractul putând fi denunţat de oricare dintre părţi, cu daunele aferente.