România a pus mai multe condiţii cu privire la aderarea Serbiei la UE, legate, în principiu, de protejarea românilor de pe teritoriul sârb.
Preşedintele Serbiei consideră că cerinţele României privind minorităţile încalcă standardele UE
Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat marţi, într-o intervenţie telefonică la România TV, că nu s-a pus problema blocării candidaturii Serbiei la UE, dar că au fost într-adevăr discuţii cu privire la statutul minorităţilor.
„Nu se pune problema unei blocări, deja s-a luat decizia recomandare a statutului de membru al Serbiei la UE. Am avut o discuţie destul de prelungită pentru că aşa cum România a fost supusa unei monitorizări la aderare, e normal ca orice candidat să facă dovada că respectă standardele şi valorile. Urmează ca între România şi Serbia să fie semnat un tratat pentru protecţia minorităţilor, dar şi comisia se va implica cu o monitorizare pe parcursul lui 2012„, a explicat ministrul de Externe.
„În esenţă, e vorba de valorile europene pe domeniul minorităţilor. N-am făcut decât să tratăm cu seriozitate criteriile cu privire la minorităţi. A fost o poziţie de substanţă şi celelalte state trebuie să se obişnuiască cu o Românie mai activă şi mai implicată. Nu e vorba numai de interes naţional, este şi o valoare europeană„, a mai declarat Diaconescu.
„Partenerii noştri au luat o decizie corespunzătoare. Urmează ca în zilele următoare să aibă loc consultările necesare, o serie de clarificări şi şefii de stat să decidă începerea negocierilor. Nu ne-am pus problema de a sancţiona un alt stat. Discutăm de garanţii suplimentare, intenţia dovedită a statului sârb de a respecta statutul minorităţilor”, a concluzionat acesta.
Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat, marţi, că Serbia merită statutul de ţară candidată şi a precizat că există deja o majoritate de state membre UE care sunt în favoarea adoptării unei astfel de decizii.
„Suntem foarte aproape de a avea veşti bune. Marea majoritate a statelor membre sunt în favoarea acordării statutului de ţară candidată Serbiei. Dacă nu va fi adoptată o decizie astăzi, ne aşteptăm ca ea să fie luată la următorul Consiliu European”, a spus Barroso.
Ministrul danez al Afacerilor Europene, Nicolai Wammen, a confirmat că vor avea loc „discuţii” zilele următoare pentru aplanarea divergenţelor care persistă.
„Dar s-a degajat totuşi un consens la nivelul celor 27 pentru a se recomanda acordarea statutului de candidat Belgradului”, adaugă ministrul danez.
România exercită presiuni asupra Serbiei pentru a primi garanţii în privinţa etnicilor români, explică un diplomat, catalogând drept „o surpriză” opoziţia Bucureştiului.