Generali Asigurări, una dintre socitățile-fanion din piața asigurărilor din România, dar o prezență discretă în ultimii ani pe zona RCA, revine puternic pe segmentul asigurării de răspundere civilă auto, care reprezintă, practic, în jur de jumătate din întreaga piață locală a asigurărilor generale. Conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), după primele nouă luni ale anului trecut, Generali a fost foarte aproape de locul 4 în clasamanetul general al clasei 10 (RCA și CMR), aproximativ la egalitate cu marile performere ale anului trecut, societățile care vând în baza pașaportului european, prin sucursală directă, fiind supravegheate din țările de origine, adică Axeria Iard (Franța) și Hellas Direct (Cipru).
Mai exact, Generali a înregistrat o cotă de piață de aproape 9,4% din Primele Brute Subscrise (PBS) pe RCA, în timp ce HD a avut sub 9,7%, iar Axeria undeva la 9%. Deasupra celor trei sunt doar Groupama (peste 24%), Allianz Țiriac (aproape 21%) și Grawe (sub 12%). De menționat că, în condițiile în care Grawe pare să fi făcut un pas în spate pe finalul anului trecut, având în vedere creșterea rapidă a expunerii și, deci, în perspectivă, a nevoii de capital, este posibil ca Generali să se fi apropiat chiar de top 3 la sfârșit de 2024. Deși, așa cum arătam, compania deținută de gigantul italian cu același nume a fost un jucător nesemnificativ pe RCA cel puțin în ultimii 10-15 ani, ea a avut o prezență notabilă pe piața asigurărilor auto prin CASCO. La aceste capitol a fost constant în primele 3-4 societăți, iar la finalul primelor șase luni ale anului trecut se plasa în imediata apropiere a Allianz Țiriac, cu o cotă de aproape 11%, depășită doar de Omniasig (aproape 31%) și Groupama (aproape 28%). O bună parte din vânzările Generali pe această linie vine din colaborările cu delaeri auto și societăți de leasing.
Revenirea Generali e un semn bun, ca și intrarea unor noi societăți. Dispariția City și Euroins, principalul impuls. Prima medie a crescut iar. Ce s-a întâmplat cu piața RCA în primele nouă luni din 2024?
Revenirea Generali pe RCA este o veste bună pentru o piață chinuită constant de lipsa concurenței. Motivele acestei reveniri sunt legate, fără îndoială, de eliminarea celor două societăți care distorsionau piața (City Insurance și Euroins) practicând prețuri mici fără a reuși să își îndeplinească obligațiile de plată. De altfel și intrarea HD și Axeria a ținut tot de acțiunea de curățare a pieței. Între timp a mai intrat și Eazy Asigurări, firma fondatorului Superbet, Sacha Dragic, și și-au anunțat intenția a reveni și grecii de la Interamerican, printr-un brand digital, Anytime.
Pe de altă parte, faptul că Generali, altfel o companie mult mai atentă la indicatorul de profitabilitate decât la cel de volum cel puțin în ultimii 10-15 ani, revine în RCA, arată că prețurile au ajuns la un nivel care le permite să scoată un câștig notabil. Dacă ne gândim că o firmă ca Allianz Țiriac, care controlează peste 20% din piața RCA și care este o prezență notabilă în zonă deja de 3-4 ani, reușește să obțină un profit de peste 4%, Generali, revenită recent deci cu un portofoliu de daune încă tânăr, marchează probabil indicatori de profitabilitate cel puțin dublii. Din acest punct de vedere, societatea nu are de ce să își facă griji, pentru că prețurile continuă să crească. Iată ce spune ultimul raport ASF în acest sens:
„Prima medie RCA anualizată se calculează ca raportul dintre primele brute subscrise și unitățile anuale de expunere (numărul anualizat de contracte încheiate, ținând cont de perioada de valabilitate a poliței, având în vedere că pentru RCA pot fi încheiate contracte cu durată cuprinsă între o lună și 1 an). Având în vedere avansul înregistrat de activitatea de subscriere derulată de sucursalele care activează pe piața RCA din România, calculul primei medii RCA anualizate pe categorii de persoane ia în considerare și activitatea desfășurată de sucursale. Pe ansamblul întregii piețe, la 30 septembrie 2024, prima medie RCA anualizată s-a situat în jurul valorii de 1.298 lei, în creștere cu 13,1%
comparativ cu aceeași perioadă din anul anterior. Prima medie RCA anualizată a crescut cu 9,0% pentru persoanele juridice, respectiv cu 14,9% pentru persoanele fizice.”
AICI găsiți detalii despre evoluția pieței asigurărilor, inclusiv a celei RCA, în primele nouă luni din 2024.