Surprize pentru 7 milioane de șoferi. Anul 2022 s-a terminat cu cele mai mari schimbări din istoria RCA. Cum arată acum topul RCA- ANALIZĂ

14 02. 2023
masini trafic 6775849307584930

Trei jucători de pe piața RCA au încheiat anul 2022 cu cote de piață de peste 20% sau în apropiere, arată calculele Economica bazate pe datele oficiale la 9 luni din 2022 și pe cifre de vânzări pentru ultima parte a anului trecut, culese de la mai mulți brokeri de asigurare. Mai precis, conform calculelor noastre, Euroins controlează în jur de 31-32% din piață, în timp ce Groupama a urcat masiv, spre 21%, iar Allianz Țiriac spre 20%.

De remarcat ar mai fi, conform calculelor noastre, evoluția Axeria Iard, societatea franceză intrată prin sucursală directă, deci supravegheată din Franța, care a ajuns la o cotă de peste 6% într-un singur an. Restul jucătorilor, cu excepția Generali, stau undeva între 5 și 7%. Intrat în toamna anului trecut pe piață, cel mai nou jucător din domeniu, HDInsurance, o firmă grecească înregistrată în Cipru, are încă o cotă nesemnificativă, conform estimărilor noastre.

Acest tablou, cu trei jucători care au cote de piață de două cifre și încă 5 care vin cu ponderi notabile, nu a mai putut fi văzut de cel puțin 8 ani, iar un clasament în care trei jucători să aibă 20% sau mai mult probabil că nu existat niciodată în zona RCA.

De remarcat și că 2022 a fost anul cu cele mai drastice schimbări în comparație cu precedentul, inclusiv la nivelul clasamentului RCA. În primul rând, mai ales ca rezultat al majorării tarifelor, probabil că Primele Brute Subscrise (PBS) au depășit 8 miliarde de lei, de la sub 6 miliarde de lei în 2021.

De asemenea, cota Euroins a scăzut, conform estimărilor noastre, pe fondul avansului altor societăți. Menționăm că, la final de 2021, în ciuda faptului că City Insurance a dominat copios piața practicând prețuri care nu îi permiteau să achite daune până în momentul când ASF i-a ridicat licența, Euroins controla peste 35% din piață, conform datelor oficiale. Aceasta înseamnă că ponderea sa în vânzările RCA a scăzut cu circa 3-4 puncte procentuale. Evoluțiile cu adevărat spectaculoase sunt, însă, în cazurile Groupama- care la final de 2021 avea o cotă de puțin peste 9% iar la final de 2022 a avut cu siguranță peste 20%- și Allianz Țiriac, care a urcat de la 12,62% tot spre 20%.

VEZI aici schimbările legislative majore care au avut loc în 2022. Cum poți să scapi de cea mai urât formular RCA, cum se rezolvă prima parte a daunei în câteva minute sau cum cumperi RCA mai ieftin