Apar amendamente noi la legea dării în plată. E vizată Prima Casă – surse

Discutarea legii dării în plată a fost amânată cu o săptămână din cauza unui act normativ, PH CD 22/2016, care modifică Regulamentul Camerei Deputaţilor şi va apărea luni în Monitorul Oficial, conform declarațiilor secretarului general al Camerei Deputaţilor. Legea dării în plată ar urma să intre în dezbaterea deputaţilor marţi sau miercuri.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 20 mart. 2016, 22:04
Apar amendamente noi la legea dării în plată. E vizată Prima Casă - surse

„Dacă hotărârea, care stipulează inclusiv modalitățile de rediscutare a proiectelor de lege retransmise de președinte pentru reexaminare în Parlament va apărea azi în Monitor, legea dării în plată va fi discutată în Parlament în ședința de marți, 22 martie, odată cu votarea noului Consiliu de Administrație al TVR. Dacă hotărârea va fi publicată marți, 22 martie, proiectul de lege se va discuta miercuri”, a declarat deputatul Daniel Zamfir, inițiatorul legii.

Potrivit deputatului Daniel Zamfir, cel puțin în faza aceasta, dacă nu va fi respins de deputați, programul Prima Casă rămâne sub incidența legii dării în plată, cu precizarea că va fi păstrată garanția statului chiar dacă locuința face obiectul dării în plată.

Surse oficiale din mediul politic susțin că amendamentul care impune pragul de 150.000 de euro pentru o locuință care poate face obiectul dării în plată va fi scos din proiectul de lege, din cauza caracterului său neconstituțional și pentru a preîntâmpina o respingere a acestei legi la Curtea Constituțională.

Parlamentarii se așteaptă de asemenea ca în Comisia Juridică să fie mult mai bine definit conceptul de imobil cu destinația de locuință, care poate intra sub incidența dării în plată. Cât despre probabilitatea ca Prima Casă să nu intre sub incidența acestei legi, sursele citate au precizat că ar fi nedrept pentru debitori să se întâmple așa ceva, dar este de așteptat ca din partea deputaților PSD să se facă o precizare suplimentară: garanția statului nu dispare pentru debitorii care ajung să apeleze la legea dării în plată deoarece garanția se va aplica persoanelor fizice și nu juridice.

Cât costă legea dării în plată?

Guvernul a trimis Camerei Deputaților punctul său de vedere referitor la legea privind darea în plata a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, pe care o critică dur și spune că o susține sub rezerva mai multor propuneri și observații.

 
Proiectul legii dării în plată este unul dintre cele mai controversate proiecte de legi, cu un impact social și financiar foarte mare. Conform scenariilor și estimărilor vehiculate în piață, darea în plată a tuturor ipotecilor care au la ora actuală o întârziere la plata ratelor mai mare de 90 de zile ar putea costa sistemul bancar 10 miliarde de euro, iar bugetul de stat pe programul Prima Casă, circa un miliard de euro. Cei care au plătit până acum avansuri și rate la credit pierd la rândul lor 2,2 miliarde de euro. Sunt deocamdată doar scenarii făcute de specialiștii din piață, nu puncte de vedere oficiale (chiar dacă unele estimări aparțin BNR).

 

 
Te-ar mai putea interesa și
Guvernul vrea ca România să reînceapă să producă uraniu
Guvernul vrea ca România să reînceapă să producă uraniu
Guvernul a aprobat, miercuri, concesionarea către Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A. a unor terenuri în suprafaţă de peste 3,4 milioane metri pătraţi în vederea reînceperii......
Polonia va adăuga firme de media și telecomunicații pe lista companiilor de importanță strategică
Polonia va adăuga firme de media și telecomunicații pe lista companiilor de importanță strategică
Polonia a decis să includă mai multe firme din media şi telecomunicaţii pe lista companiilor de importanţă strategică, ...
Iohannis spune că va invita partidele la consultări când va exista o propunere de premier
Iohannis spune că va invita partidele la consultări când va exista o propunere de premier
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că va invita partidele la consultări la Palatul Cotroceni când va exista ...
Comisia Europeană va introduce etichete ale emisiilor avioanelor care zboară în Europa sau în afara ei
Comisia Europeană va introduce etichete ale emisiilor avioanelor care zboară în Europa sau în afara ei
Comisia Europeană a adoptat, azi, un regulament de instituire a unei etichete a emisiilor generate de zboruri (FEL), care ...