Surse din securitate garantează pentru credibilitatea lui Christopher Steele, autorul raportului cu privire la Donald Trump şi Rusia

Economica.net
12 01. 2017
trump_640x427_00985800

Raportul prezintă un caz clasic de „kompromat”, în care agenţii FSB au adunat informaţii compromiţătoare şi posibile înregistrări de natură sexuală pentru a-l şantaja pe preşedintele-ales la ordinul direct al lui Vladimir Putin, care l-ar fi „cultivat” pentru ultimii cinci ani pe Donald Trump, relatează The Guardian.

Miliardarul republican a atacat extrem de dur, în urmă cu o zi, instituţiile de presă care au scris despre raportul compromiţător de 35 de pagini, susţinând că promovează „ştiri false” şi nu există nicio dovată împotriva sa. Prin urmare cazul unui presupus „kompromat” este închis în opinia lui Donald Trump.

Însă, rămâne în continuare o întrebare cheie cu privire la raportul care vorbeşte despre încercarea spionilor ruşi de a-l şantaja pe preşedintele-ales. De ce s-au grăbit serviciile secrete americane să prezinte un rezumat complet al acestui raport preşedintelui Barack Obama şi republicanului Donald Trump.

Răspunsul la această întrebare are la bază tocmai credibilitatea celui care a redactat raportul compromiţător, fostul agent MI6 Christopher Steele. De asemenea, extrem de importante sunt sursele sale şi calitatea oamenilor pregătiţi să garanteze pentru profesionalismul lui Steele.

Foştii colegi din MI6 vorbesc despre „credibilitatea extremă” a unui profesionist sobru, meticulos şi precaut cum este Christopher Steele. Aceleaşi surse atrag atenţia asupra carierei formidabile a agentului, angajat în timpul campaniei de Jeb Bush pentru a aduna date despre Donald Trump.

„Ideea că munca sa este falsă sau reprezintă o operaţiune de tip cowboy este complet neadevărată. Chris este experimentat şi foarte apreciat din punct de vedere profesional. El nu este persoana care ar răspândi pur şi simplu asemenea bârfe”, a declarat un fost agent al ministerului de Externe, care îl cunoaşte de 25 de ani pe Christopher Steele.

Sursa a explicat că fostul agent britanic trebuie să fie extrem de sigur de credibilitatea unei informaţii pentru a o include într-un asemenea raport.

„Chris este un tip foarte direct. El nu ar fi putut să supravieţuiască unei asemenea cariere dacă era predispus să inventeze sau să abordeze într-un mod greşit un anumit subiect”, a explicat sursa din Marea Britanie.

Reprezentanţii CIA şi FBI îl consideră de asemenea extrem de credibil pe Christopher Steele, un absolvent al Universităţii Oxford şi un specialist eminent al MI6 în ceea ce priveşte Rusia.

Se pare că acesta s-a concentrat de la începutul carierei sale pe probleme legate de URSS şi chiar a locuit timp de doi ani la Moscova la începutul aniilor ’90, atunci când prăbuşirea regimurilor sovietice reprezenta un punct de interes pentru agenţiile de informaţii din Marea Britanie.

Se pare că interesul lui Christopher Steele pentru Rusia nu s-a redus în timp ce se ridica în ierarhia MI6, aşa cum îşi aminteşte actualul şef al agenţiei britanice, Alex Younger. Acesta din urmă se consideră un prieten vechi al lui Steele.

De-a lungul unei cariere de peste două decenii, Steele a jucat numeroase roluri, dar întotdeauna s-a arătat atras de problemele de securitate din Rusia. De asemenea, sursele sale au confirmat faptul că statul rus a ordonat iradierea cu poloniu a lui Aleksandr Litvinienko, care a murit în 2006 într-un spital din Londra.

Christopher Steele a decis să se retragă din spionajul britanic în 2009, pentru că specializarea sa în Rusia nu mai era de interes pentru MI6. Fostul agent a luat în considerare şi sumele mari de bani pe care le putea câştiga dacă activa în sectorul privat.

Deşi nu putea să călătorească în Rusia, acesta a reuşit să-şi păstreze contactele şi chiar să întâlnească noi surse prin utilizarea unor tehnici tradiţionale – discuta cu noi oameni, bătea palma, îşi făcea prieteni şi chiar plătea pentru anumite informaţii. Steele era căutat de clienţi pentru expertiza sa în Rusia, mai ales datorită influenţei exercitate în toate domeniile de Vladimir Putin.

Christopher Steele a pus bazele împreună cu partenerul Chris Burrows companiei Orbis Business Intelligence în Londra. Această companie era o alegere excelentă pentru orice voia să adune informaţii despre Rusia şi Donald Trump.

Însă, este puţin probabil ca fostul agent să fi avut contact direct cu sursele de la Kremlin, care au transmis informaţii extrem de sensibile cu privire la republicanul Trump. Se crede că acesta nu a putut să călătorească în ultimii 20 de ani în Rusia.

Steele a luat cel mai probabil legătura cu primele sale surse cultivate în Rusia, care au apelat în schimb la legăturile lor de la Kremlin. Această formă de a aduna informaţii poate explica de ce există exprimări ciudate în raportul scurs către presă, care ar putea să provină de la un vorbitor nativ de rusă. Însă, Steele aduna toate informaţiile şi le verifica autenticitatea, înainte de a trimite un raport către clienţii săi.

Compania Orbis Business Intelligence a semnat iniţial un contract cu oponenţii din alegerile primare republicane, însă acest contract a fost ulterior preluat de către reprezentanţi de rang înalt din Partidul Democrat.

viewscnt