Surse oficiale: veniturile din drepturi de autor nu se mai iau în calcul la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului din 23 martie

07 09. 2018
calcul_bani_taxe_567876543_19812800

Veniturile din drepturi de proprietate intelectuală nu se mai iau în calcul, începând din 23 martie 2018 inclusiv, la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, au spus pentru Economica.net surse oficiale.

Motivul este necorelarea articolului 3 din OUG nr. 111/2010 cu prevederile OUG nr. 18/2018, celebra ordonanţă care promitea simplificarea birocraţiei, prin care însă veniturile din drepturi de autor au fost scoase din categoria veniturilor din activități independente şi reglementate separat, la articolul 70 din Codul Fiscal.

Iată, nuanţat, de ce, în prezent, veniturile din drepturi de autor nu se mai iau în calcul la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului:

Potrivit articolului 2, alineatul (1) din OUG nr. 111/2010, persoanele care în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârsta de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.

Articolul 3, alineatul (1) din OUG nr.111/2010 spune că veniturile din activităţi independente, prevăzute la articolul 2, alineatul (1), sunt cele definite la articolul 67 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare (adică din Codul Fiscal).

Până pe 22 martie 2018 inclusiv, data până la care s-au luat în calcul la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, articolul 67 alineatul (1) al Codului Fiscal includea veniturile din drepturi de autor în categoria veniturilor din activităţi independente:

  • ART. 67 – Definirea veniturilor din activități independente

(1) Veniturile din activități independente cuprind veniturile din activități de producție, comerț, prestări de servicii, veniturile din profesii liberale și veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente.

Din 23 martie 2018, data de la care NU se mai iau în calcul veniturile din drepturi de proprietate intelectuală la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, articolul 67 alineatul (1) al Codului Fiscal a fost modificat prin OUG nr. 18 din 2018, în sensul că veniturile din drepturi de autor au fost scoase din categoria veniturilor din activităţi independente.

La articolul 67, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

  • ART. 67

(1) Veniturile din activităţi independente cuprind veniturile din activităţi de producţie, comerţ, prestări de servicii şi veniturile din profesii liberale, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.

OUG nr. 18 din 2018 a reglementat separat veniturile din drepturi de autor, la articolul 70 din Codul Fiscal

Motivul pentru care din 23 martie încoace veniturile din drepturi de autor nu se mai iau în calcul la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului este necorelarea reglementării veniturilor din drepturi de autor prin articolul 70 din Codul Fiscal cu OUG nr. 111/2010. 

Vă amintim că OUG nr. 18 din 2018 a fost promovată cu scopul:

– reducerii numărului de declaraţii depuse la organul fiscal de către persoanele fizice care realizează venituri din desfăşurarea unor activităţi economice;

– eliminării dificultăţilor apărute în procesul de gestionare a deciziilor de impunere emise pentru persoanele fizice;

– simplificării birocraţiei prin reducerea numărului de declaraţii depuse de persoanele fizice, prin comasarea unor formulare şi diminuarea costurilor administrative legate de procesarea declaraţiilor;

– stabilirii contribuţiilor sociale obligatorii pentru unele categorii de persoane fizice care obţin venituri din activităţi ce nu au un caracter de continuitate;

– încurajării contribuabililor persoane fizice care desfăşoară activităţi economice să îşi declare în mod transparent obligaţiile fiscale, în scopul îmbunătăţirii conformării;
simplificării modului de stabilire a impozitului pe venit, atât pentru contribuabil, cât şi pentru ANAF, prin neemiterea deciziilor de impunere pentru plăţile anticipate şi cunoaşterii de către contribuabil a obligaţiilor de plată, fără intervenţia organului fiscal;

– dobândirii calităţii de asigurat de la termenul de depunere a declaraţiei unice sau de la data depunerii acesteia, după caz;

– încadrării ca plătitor CAS şi CASS în funcţie de venitul estimat pentru anul curent, independent de venitul realizat în anul precedent.

UPDATE: ora 12:40

Ministerul Muncii recunoaşte amploarea problemei şi cauzele ei, aşa cum au fost expuse mai sus de Economica.net, şi promite rezolvarea ei.

Ministerul Muncii a lansat deja în procedura de avizare interministerială un proiect pentru remedierea acestei probleme, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului de resort.