Surse din mediul de afaceri spun că autorităţile au modificat OUG 114 prin OUG 19/2019 ca o soluţie de avarie, după ce au constatat că nici promisiunile făcute oricum nu pot fi îndeplinite, Comisia Europeană a cerut declanşarea infringementului asupra OUG 114 şi probabil că urmează şi asupra OUG 19/2019, iar efectele în piaţă nu sunt deloc cele scontate.
Reprezentanţi ai mediului de afaceri primesc feedback de la la politicieni de la partidele Pro România, ALDE şi chiar PSD că ei şi-ar dori să schimbe/abroge ordonanţele care limitează drastic activitatea economică.Totuşi, lucrurile nu sunt atât de simple.
Cele două ordonanţe de urgenţă au obligat ANRE să modifice tot sistemul pe zona de energie şi gaze, unde piaţa începuse să fie concurenţială. Plafonarea preţului la gaze naturale favorizează importurile, iar problemele s-au mutat acum la producători, în timp ce 70% dintre furnizori sunt aproape în insolvenţă, spune membrul unei organizaţii patronale de profil.
Efectele ordonanţelor nu sunt resimţite de consumatori direct, dar, în urma încheierii noilor contracte, toată povara preţului se mută pe industrie şi consumatorii resimt automat creşterea preţurilor din import la gaze şi petrol. De aceea, patronatele din domeniu consideră că modificările acestei legislaţii trebuie să fie făcute pe bază de dialog şi mai ales după o identificare corectă a consumatorului vulnerabil.
În zona bancară, IRCC a început deja să fie utilizat ca nou indice de referinţă în construcţia dobânzilor la credite şi acest lucru ar crea probleme în cazul unei abrogări a legilor noi, deoarece contractele nou încheiate sunt acum dependente de noul indicator. Pe partea de taxă bancară, abrogarea poate fi o soluţie, dar totuşi trebuie un cadru legislativ clar care să spună cum se vor comporta băncile cu împrumuturile acordate în perioada de respingere a legislaţiei. Atât cu cele bancare, cât şi cu cele de distribuţie energie electrică, gaze, etc.
Reprezentanţii mediului de afaceri au trimis mai multe scrisori Parlamentului, în a cărui grijă se află acum transformarea OUG 19/2019 în lege, punctele lor de vedere privind efectele nocive ale acestei ordonanţe şi felul în care pot fi modificate.