Sursele posibile ale radiațiilor depistate în Europa: Laboratoare, spitale sau submarine nucleare
Agenția pentru securitate nucleară din Cehia a anunțat că a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) după ce a depistat radiații care ar putea proveni din afara granițelor țării dar nu de la o centrală nucleară. Aceasta a sugerat că radiațiile ar putea proveni din industria radiofarmaceutică. Ministerul german al Mediului a confirmat, de asemenea, prezența unui nivel scăzut de iod radiactiv în nordul țării, excluzând însă posibilitatea ca acesta să provină de la centrală nucleară.
Iodul-131, care poate să provoace cancer în cantități mari, poate contamina laptele și legumele.
Paddy Regan, profesor de fizică nucleară la Universitatea din Surrey din Marea Britanie a declarat că cel mai probabil este vorba despre o scurgere de la instalații radiofarmaceutice. El a precizat însă că iodul este folosit în tratamentul tiroidei și multe spitale din Europa au acest produs în stoc.
„Ar fi foarte improbabil să provină de la Fukushima devreme ce accidentul s-a produs în urmă cu multe luni și iodul-131 are un timp de înjumătățire scurt”, a explicat el.
Massimo Sepielli, directorul unității pentru fisiune nucleară al companiei ENEA a declarat că sursele acestei poluări pot fi multiple. „Ar putea proveni de la transportul de materiale (nucleare), ar putea proveni de la un spital … ar putea proveni chiar de la un submarin nuclear, chiar dacă este o posibilitatea prea complicată … ea nu poate fi exclusă”, a explicat el.
Oficialii din Spania, Rusia, Ucraina, Finlanda, Franța, Marea Britanie, Elveția, Polonia și Norvegia susțin că nu au detectat niciun nivel anormal de radiații. România susține că nu a fost înregistrat niciun incident la centrala sa nucleară.
Ministerul austriac al Mediului a anunțat că a măsurat un nivel mic de radioactivitate în nordul țării.