Suspendarea ratelor la credit. Statul a pregătit garanții pentru 47.000 de debitori. Următoarea tranșă, în aprilie
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a primit în 2020, de la 25 de bănci, solicitări de suspendare la plată a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor pentru un total de 47.212 debitori. Suma totală pe care statul trebuie să o acopere prin scrisori de garantare momentan este de 209,55 de milioane de lei, pentru credite Prima Casă, Prima Maşină şi Investeşte în tine.
“În baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori, prin Normele de aplicare a prevederilor aprobate prin HG 270/2020, FNGCIMM a primit în anul 2020, din partea a 25 de creditori (bănci comerciale şi IFN), solicitări de suspendare la plata a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor pentru un total de 47.212 debitori.
În urma acestor solicitări, suma totală garantată de FNGCIMM, prin scrisori de garantare, este de 209.555.525,49 de lei. Creditele eligibile pentru suspendare la plată sunt atât credite garantate (Prima Casa, Prima Maşina, Investeste in tine), cât şi credite ipotecare şi credite fără garanţie ipotecară”, arată un răspuns trimis de oficialii FNGCIMM la solicitarea Economica.net.
La finele lui aprilie aflăm și câți debitori au cerut suspendare în primele trei luni ale anului
Deocamdată, FNGCIMM nu deţine o raportare din partea finanţatorilor care să arate câţi dintre beneficiari au reluat plata la credite. Nici instituţiile de credit nu au comunicat aceste cifre, previziunile pieţei fiind că abia în toamnă sau chiar spre sfârşitul anului băncile comerciale vor fi în măsură să aprecieze câte credite şi de ce valoare vor deveni neperformante în perioada post Covid 19.
În 2021 a fost prelungită facilitatea de suspendare la plată, în baza legislaţiei în vigoare, aşa cum este prevazută în OUG 227 şi prin normele de aplicare aprobate prin HG 19/ 2021. Deoarece creditorii au termen limită de primire şi centralizare a cererilor din partea debitorilor eligibili până la 31/03/2021, comunicarea solicitărilor către FNGCIMM, se va efectua de către fiecare creditor, până cel tarziu la sfârşitul lunii aprilie 2021. “La acest moment, nu ne-au fost încă transmise solicitările de suspendare ce vor fi aplicate de către finanţatori”, arată răspunsul FNGCIMM.
Potrivit declaraţiilor BNR, în 2020, circa 550.000 de persoane fizice și juridice au aplicat pentru amânarea la plata ratelor pe care moratoriile guvernamentale și cele inițiate de bănci le-au aplicat,. Suma totală care a fost amânată la plată a fost de 41 miliarde de lei, adică 13,8% din soldul creditelor acordate de băncile românești.
La ora actuală, rata de neperformanţă generală pe programul Prima Casa este de circa 0,28%. Aceasta se menţine relativ constantă, încă de la demararea programului, deşi soldul garanţiilor acordate a crescut semnificativ.