Suspendarea ratelor la credite. Tot ce trebuie să știi pentru a convinge băncile. Cele mai frecvente întrebări și răspunsurile lor

Din 6 aprilie, toți românii pot solicita băncilor și Instituțiilor Financiare Nebancare (IFN) să le amâne plata ratelor la credite, carduri de credit, leasing, împrumuturi pe termen scurt și altele. Nu este însă obligatoriu ca toți care fac această solicitare să și primească acceptul băncii, cea mai importantă condițiie fiind aceea ca veniturile soliicitantului să fi fost afectate de criza Coronavirus. Nu este însă singura condiție, o înțelegere completă a actului normativ care reglementează suspendarea ratelor fiind esențială. Vă prezentăm, mai jos, cele răspunsurile la cele mai importante întrebări privind OUG 37/2020.
Economica.net - Dum, 12 apr. 2020, 06:31
Suspendarea ratelor la credite. Tot ce trebuie să știi pentru a convinge băncile. Cele mai frecvente întrebări și răspunsurile lor

Ce acte trebuie să depun? Ce condiții trebuie să îndeplinesc? Ce înseamnă că statul îmi garantează dobânda acumulată în perioada în care am ratele suspendate? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care și le pun, zilele acestea, mulți români afectați de criza Coronavirus. Până acum, au fost depuse peste 150.000 de cereri pentru suspendarea plății ratelor și este de așteptat ca numărul solicitărilor să crească semnificativ. Înainte de a face însă un astfel de demers este bine să ai răspunsul la toate întrebările.

Iată, mai jos, un chestionar complet, cu răspunsurile aferente, care te va ajut să fii informat înainte de a acționa. Informațiile vin de la portalul financiar Finzoom.ro.

 

1. Ce creditori pot amana rata la credite?

Institutiile de credit bancare si institutiile financiare nebancare (IFN-uri, inlcusiv societatile de leasing) precum si sucursalele institutiilor de credit si ale institutiilor financiare nebancare din strainatate care desfasoara activitate pe teritoriul Romaniei.

2. Ce debitori pot apela la prevederile OUG 37/2020?

Conform normelor, facilitatile acordate de creditori se aplica debitorilor persoane fizice, inclusiv persoanele fizice autorizate (PFA), intreprinderile individuale (II) si intreprinderile familiale (IF), profesiile liberale si cele care se exercita in baza unor legi speciale, indiferent de forma de exercitare a profesiei si persoanelor juridice cu contracte de credit, respectiv leasing.

3. Ce se poate amana?

Obligatiile de plata scadente in contractele de credit si leasing, reprezentand rate de credit , dobanzi si comisioane.

4. Pe ce perioada se pot amana ratele?

Pentru creditele ipotecare  si de nevoi personale, dar si pentru cele contractate de firme din categoria IMM-urilor PFA, II si IF, ratele se pot suspenda conform optiunii debitorului, ce poate fi exprimata o singura data, pe o perioada cuprinsa intre o luna si noua luni, fara a putea depasi data de 31 decembrie 2020.

5. Ce trebuie sa faca debitorul pentru amanarea ratei?

In cel mult 45 de zile de la intrarea in vigoare a OUG 37/2020 (adica pana pe 14 mai 2020), debitorul trebuie sa transmita bancii sau IFN-ului o solicitare in acest sens insotita de o declaratie pe proprie raspundere ca veniturile au fost afectate din cauza COVID-19.

Solicitarea poate fi facuta in format letric sau prin posta electronica la datele de contact precizate in contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanta oferit de creditor, ori prin telefon la un numar dedicat, anuntat de creditor (caz in care creditorul trebuie sa inregistreze convorbirea telefonica).

6. In ce conditii poate fi suspendata rambursarea ratelor, dobanzilor si comisioanelor scadente?

Pentru a putea fi suspendate, creditele (ipotecare si de nevoi personale acordate persoanelor fizice) trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

  • sa fi fost acordate pana la 30 martie 2020, inclusiv
  • sa aiba data scadentei finale ulterior acestei date
  • sa nu fi avut declarata scadenta anticipata inainte de 30 martie 2020, inclusiv
  • sa nu inregistreaze rate scadente restante la data de 16 martie 2020, inclusiv, sau debitorii au efectuat plata obligatiilor restante pana la data solicitarii suspendarii obligatiei de plata.

7. In cat timp creditorul comunica debitorului decizia de aprobare/respingere a cererii de suspendare a obligatiilor de plata a ratelor?

Decizia de aprobare sau respingere este comunicata in termen de maximum 15 zile de la data primirii solicitarii.

8. Modificarea clauzelor contractuale implica incheierea unor acte aditionale?

Modificarea clauzelor contractuale se realizeaza fara incheierea de acte aditionale, prin notificarea clauzelor contractuale modificate, inclusiv noul grafic de rambursare a creditului si graficul de rambursare a dobanzilor esalonate. Aceasta va fi transmisa debitorului in termen de 30 de zile de la primirea solicitarii.

9. Rata dobanzii se modifica dupa acordarea facilitatii de suspendare a obligatiei de plata?

Rata de dobândă se mentine la nivelul prevazut in contractul de credit initial incheiat intre debitor si creditor, chiar si dupa acordarea facilitatii de suspendare a obligatiei de plata.

10. Cat poate fi prelungita perioada de creditare stabilita initial in contractul de credit ipotecar pentru persoanele fizice?

Perioada de creditare stabilita initial in contractul de credit poate fi prelungita cu o perioada egala cu durata suspendarii obligatiei de plata, cu respectarea de catre creditori a reglementarilor interne privind incadrarea in limita de varsta a debitorilor la terminarea contractului prelungit.

La fel se procedeaza si in cazul creditelor Prima Casa.

 

Citește mai departe răspunsurile pentru alte 10 întrebări esențiale aflate zilele acestea pe buzele tuturor clienților băncilor.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...